Foto: LETA

Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) ēkas nesošajās konstrukcijās bīstamības pazīmju nav, pēc ēkas vizuālās apsekošanas secinājuši Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) inspektori.

Kā pavēstīja BVKB publisko ēku kontroles jautājumos atbildīgais Māris Demme, tika konstatēts, ka no ēkas fasādes ir atdalījušies apmetuma elementi, bet bīstamības pazīmes ēkas nesošajās konstrukcijās nav.

Damme sacīja, ka patlaban BVKB būvinspektori ir saņēmuši ēkas dokumentāciju tās pārbaudei un veic sagatavošanās darbus, lai 23. janvārī varētu sākt pilnu ēkas ekspluatācijas pārbaudi.

Viņš norādīja, ka plašāki komentāri tiks sniegti pēc visu rezultātu apkopošanas un situācijas izvērtējuma.

Jau ziņots, ka ierakstā sociālajā tīklā "Facebook" LNOB direktors Zigmārs Liepiņš informēja, ka no LNOB ēkas sākuši krist nost ķieģeļu un apmetuma gabali, taču amatpersonas šī situācija neinteresējot.

Liepiņš norādīja, ka apmetuma gabali, krītot no "mūsu Baltā nama", nevienam netrāpīja. Vieta gan tika nofotografēta un apvilkta ar zaļo sietu, lai apmetuma biršana neturpinātos.

Kultūras ministrijā (KM) iepriekš norādīja, ka 2016. gada nomas maksa LNOB ir paaugstinājusies, un nomas maksas paaugstinājumu Rīgas dome pamato ar vajadzību veikt ieguldījumus LNOB ēkas remontdarbos. Turklāt, ja situācija kļūs kritiska un Rīgas dome risinājumus ēkas vizuālo defektu novēršanai nevarēs rast, nāksies vērtēt, vai radošajiem procesiem paredzēto finansējumu nenovirzīt LNOB ēkas labošanai, jo KM rīcībā citu resursu neesot.

Savukārt SIA "Rīgas nami" ir gatavi aktīvi iesaistīties operas ēkas avārijas novēršanā, aicinot operas pārstāvjus uz konstruktīvu sadarbību. Patlaban sākti darbi, lai veiktu vietas apsekošanu un pēc iespējas ātrāk būtu iespējams izstrādāt fasādes restaurācijas projektu, kas ļaus izdarīt secinājumus par nepieciešamajiem darbiem un investīcijām situācijas sakārtošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!