Foto: LETA

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) konstatējis, ka mitruma ietekmē bojātas atsevišķas Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) ēkas mūra un koka konstrukcijas, kā arī atsevišķās konstrukcijās ir plaisas, informēja biroja Kontroles departamenta direktors Māris Demme.

Viņš gan norādīja, ka, veicot ekspluatācijas drošuma pārbaudi LNOB ēkā, BVKB būvinspektori secinājuši, ka nav risku, kuru dēļ ēkas ekspluatācija būtu jāierobežo.

"Lai precīzi noteiktu bojājumu rašanās iemeslus, plānots, ka ēkas īpašniekam, Rīgas pašvaldībai, tiks uzdots gada laikā veikt padziļinātu ēkas tehnisko izpēti," teica Demme.

Pēc viņa paustā, atzinumu, kurā norādīti detalizētāki pārbaudes rezultāti, kā arī uzdotie pienākumi, ēkas īpašnieks saņems šodien.

Jau ziņots, ka ēkas stāvoklim uzmanība tika pievērsta pēc tam, kad ierakstā sociālajā tīklā "Facebook" LNOB direktors Zigmārs Liepiņš informēja, ka no ēkas sākuši krist nost ķieģeļu un apmetuma gabali, taču amatpersonas šī situācija neinteresējot.

Kultūras ministrijā (KM) norādījusi, ka 2016. gada nomas maksa LNOB ir paaugstinājusies, un nomas maksas paaugstinājumu Rīgas dome pamato ar vajadzību veikt ieguldījumus LNOB ēkas remontdarbos. Turklāt, ja situācija kļūs kritiska un Rīgas dome risinājumus ēkas vizuālo defektu novēršanai nevarēs rast, nāksies vērtēt, vai radošajiem procesiem paredzēto finansējumu nenovirzīt LNOB ēkas labošanai, jo KM rīcībā citu resursu neesot.

Savukārt SIA "Rīgas nami" ir gatavi aktīvi iesaistīties operas ēkas avārijas novēršanā, aicinot operas pārstāvjus uz konstruktīvu sadarbību. Patlaban sākti darbi, lai veiktu vietas apsekošanu un pēc iespējas ātrāk būtu iespējams izstrādāt fasādes restaurācijas projektu, kas ļaus izdarīt secinājumus par nepieciešamajiem darbiem un investīcijām situācijas sakārtošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!