Foto: LETA

Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) direktore Svetlana Mjakuškina pieņēmusi lēmumu negrozīt biroja šā gada 20. februārī pieņemto, ar kuru uz laiku līdz sešiem mēnešiem tika apturēts "Z-torņu" būvekspertīzes veicēja Arta Dzirkaļa būvekspertīzes sertifikāts, portāls "Delfi" noskaidroja BVKB. Eskperts lēmumam nepiekrīt un sola to apstrīdēt tiesā.

Jau ziņots, ka BVKB 20. februārī apturēja Pārdaugavā uzslieto "Z-torņu" būvekspertīzes veicēja inženieru biroja "CMB" valdes priekšsēdētāja Dzirkaļa sertifikātu ēku ekspertīžu veikšanā, kā pamatojumu minot "būvspeciālista profesionālās darbības pārkāpumu".

BVKB lēmums atstāt spēkā 20. februārī nolemto pieņemts 14. aprīlī. Birojā skaidro, ka tas balstīts Vispārīgo būvnoteikumu normās, kas nosaka būves ekspertīzes atzinuma saturu, paredzot atzinumā norādīt eksperta atklātās neatbilstības, aprakstīt tās un izdarīt atsauci uz atbilstošo tiesību normu, kā arī norādīt eksperta veiktos aprēķinus.

Vienlaikus noteikumi būvekspertam uzliek pienākumu dokumentēt ekspertīzes veikšanas gaitu, kā arī nosaka saņemto dokumentāciju, veiktos aprēķinus un sniegto atzinumu glabāt vismaz 10 gadus, izņemot gadījumus, ja dokumenti ir pieejami būvniecības informācija sistēmā.

"Būvspeciālistam kā reglamentētās profesijas pārstāvim ir jāpārzina kritēriji atzinuma pamatotības pārbaudei, ko paredz normatīvie akti, ko noteikusi attiecīgā būvspeciālistu kompetences pārbaudes iestāde, un kas atbilst labai profesionālajai praksei," skaidro BVKB.

Dzirkalim ir tiesības biroja lēmumu pārsūdzēt, prasību tiesā iesniedzot līdz 18. maijam.

BVKB uzsver, ka sertifikāta statuss ir "aktīvs" līdz lēmuma pārsūdzības termiņa beigām, proti, 18. maijam.

"Neatkarīgi no tā, vai lēmums tiks pārsūdzēts, lēmums par būvprakses sertifikāta darbības apturēšanu līdz sešiem mēnešiem atjaunosies ar tā spēkā stāšanās dienu – šā gada 24. februāri, un būvprakses sertifikāta darbības sfēras statuss būs "apturēts," skaidroja BVKB.

Dzirkalis portālam "Delfi" norādīja, ka nepiekrīt arī šim BVKB lēmumam, solot šīs nedēļas laikā iesniegt prasību tiesā.

BVKB iepriekš informēja, ka lēmums apturēt sertifikātu ir saistīts ar daudzfunkcionālā kompleksa "Z-torņu" ekspertīzi.

Lēmums pieņemts par būvspeciālista profesionālās darbības pārkāpumiem ekspertīzes veikšanas gaitas dokumentēšanā un nepietiekami pamatota ekspertīzes atzinuma sagatavošanā.

Par minētajiem pārkāpumiem normatīvais regulējums paredz atbildību – būvspeciālista sertifikāta darbības apturēšanu uz laiku.

Dzirkalis gan iepriekš norādīja, ka BVKB lēmums ir pilnībā nepamatots un tikai spilgti atklāj Latvijas būvniecības regulējuma nepilnības, jo nevienā no tiem nav noteikts, kādā apjomā vai detalizācijā būtu veicama būves ekspertīze, kā būtu dokumentējama tās gaita, vai kāda metodika būtu jāpielieto.

"Vienlaikus jāuzsver, ka būvju kompleksa "Z-torņi" ekspertīze veikta ļoti rūpīgi turpat gada garumā, cieši sadarbojoties ar ēkas projektētājiem, būvinženieriem, būvuzraugiem un citiem speciālistiem, izmantojot vairāk nekā 10 gadu laikā izstrādātu, uz pieredzi un kompetenci balstītu būves ekspertīzes veikšanas metodoloģiju," norādīja būveksperts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!