Foto: DELFI

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) sācis administratīvo procesu un savas kompetences ietvaros izvērtēs Pārdaugavā uzslieto "Z-torņu" sertificēto būvekspertu profesionālo darbību ekspertīzes jomā, tostarp ekspertīzes atzinumus pēc būtības, norādīja biroja pārstāve Elīna Balgalve.

Viņa skaidroja, ka projekta "Z-torņi" būvniecība sākās vēl pirms BVKB izveides un, atbilstoši Būvniecības likuma nosacījumiem, par tā būvniecības procesa virsuzraudzību ir atbildīga Rīgas pilsētas būvvalde. Arī ekspluatācijā objekts būs jāpieņem Rīgas pilsētas būvvaldei.

Ņemot vērā publiski izskanējušo informāciju, BVKB ir saņēmis no ekonomikas ministra Ralfa Nemiro (KPV LV) uzdevumu savas kompetences ietvaros izskatīt sagatavotos ekspertīzes atzinumus un informēt par izvērtēšanas rezultātiem un pieņemtajiem lēmumiem, informēja Balgalve.

Tāpēc BVKB ir sācis administratīvo procesu un savas kompetences ietvaros vērtēs sertificēto būvekspertu profesionālo darbību ekspertīzes jomā, tostarp ekspertīzes atzinumus pēc būtības.

"Z-torņu" projekta attīstītāja SIA "Towers Construction Management" komercdirektors Andžejs Neguliners norādīja, ka attīstītāji atzinīgi vērtē BVKB lēmumu veikt ēku dokumentācijas, tostarp arī ekspertīzes atzinumu pārbaudi pēc būtības.

""Towers Construction Management" griezās tiesību sargājošās iestādēs un Ekonomikas ministrijā ar lūgumu izvērtēt radušos situāciju. Priecājamies, ka valsts iestādes ir operatīvi reaģējušas," pauda Neguliners.

Jau ziņots, ka novembra sākumā Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs vērsās pie Rīgas domes deputātiem ar vēstuli, kurā pārmeta Rīgas domes priekšsēdētājam Oļegam Burovam (GKR) spiediena izdarīšanu uz būvvaldes darbiniekiem, lai tie pieņemtu ekspluatācijā Pārdaugavā uzslietos "Z-torņus".

Savukārt 6. novembrī Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas sēdē Vircavs paziņoja, ka "Z-torņiem" būtu nepieciešama visaptveroša nesošo konstrukciju ekspertīze, jo 13 gadus ilgušajā būvniecības procesā 15 reizes ir mainījušies būvniecības dalībnieki un daudzu nesošo konstrukciju dokumentācija ir vienkārši pazudusi.

Tikmēr mērs pauda bažas par kopumā būvvaldē notiekošajiem procesiem, sevišķi, saistībā ar "Z-torņu" projektu. Paziņojumā medijiem Burovs apstiprināja, ka ir ticies ar projekta attīstītājiem, kuri vērsušies pie viņa ar informāciju par to, ar kādām problēmām uzņēmēji sastopas, lai nodotu ēku ekspluatācijā. Tikmēr runājot par būvvaldes darbu kopumā, Burovs norādīja, ka "pēdējās dienās tajā norisinās ne visai izskaidrojami notikumi".

"Būvvaldes vadītājs vienu dienu uzraksta darba uzteikumu, otrā dienā to jau atsauc, bet trešajā dienā uzsāk neplānotu iestādes reorganizāciju. Šie procesi, kopsakarā ar ārvalstu investoru paustajām bažām, ir visai nopietns signāls," pauda mērs, norādot, ka paļaujas uz tiesībsargājošo institūciju profesionālo darbu.

Savukārt ēkas attīstītāji SIA "Towers Construction Management" vērsušies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un Valsts policijā par, iespējams, apzinātu ēkas nodošanas ekspluatācijā kavēšanu. "Towers Construction Management" komercdirektors Andžejs Neguliners iepriekš informēja, ka uzņēmums ir nosūtījis oficiālu vēstuli VP un KNAB, pieļaujot varbūtību, ka kāda amatpersona vai to kopums, pārkāpjot savas pilnvaras, apzināti kavē ēkas nodošanu ekspluatācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!