Foto: LETA

Veselības ministre Anda Čakša noraida politiska zemteksta esamību saistībā ar proporcionāli lielāka finansējuma atvēlēšanu Kurzemes reģiona slimnīcu attīstībai.

Kā otrdien preses konferencē sacīja ministre, sadalot teju 83 miljonus eiro 12 reģionālo un lielo slimnīcu attīstībai, vērā tika ņemtas gan Pasaules Bankas rekomendācijas, gan jau esošās tehnoloģiskās iespējas slimnīcās. Tāpat tika vērtēts, kādi pakalpojumi jāattīsta katrā no slimnīcām.

Čakša norādīja, ka neviena no slimnīcām neieguva tādu finansējumu, kāds tai bija nepieciešams. Līdz ar to arī 2018.gadā būs nepieciešams vērtēt, kā šīs stratēģiski svarīgās slimnīcas atbalstīt.

Taujāta, ko Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcai, Rīgas dzemdību namam un Nacionālajam rehabilitācijas centram "Vaivari" mainīs tas, ka šīs ārstniecības iestādes Veselības ministrijas izstrādātajā slimnīcu kartējumā tiek pieskaitītas pie ceturtā jeb augstākā līmeņa slimnīcām, Čakša skaidroja, ka šīm slimnīcām no investīciju viedokļa ir prioritāte, attīstot augstāka līmeņa pakalpojumus.

Vaicāta, tad kāpēc nākamajos gados no teju 83 miljoniem eiro slimnīcu infrastruktūru attīstībai šīm slimnīcām atvēlēts katrai vien nedaudz vairāk par vienu miljonu eiro, kamēr, piemēram, Ziemeļkurzemes reģionālajai slimnīcai Ventspilī plānots piešķirt teju 10 miljonus eiro, ministre skaidroja, ka, sadalot finansējumu, vērā tika ņemtas arī investīcijas iepriekšējos periodos, jo slimnīcas esot dažādās attīstības stadijās. Noprotams, ka investīcijas dažādos apmēros dažādām slimnīcām nepieciešamas, lai pakalpojumu kvalitātes līmeni visā Latvijā izlīdzinātu.

Jau ziņots, ka "Vienotības" politiķi vakar koalīcijas sēdē vērsa uzmanību uz proporcionāli lielā finansējuma atvēlēšanu Kurzemes reģiona slimnīcu attīstībai, savukārt Ministru prezidenta Māris Kučinskis (ZZS) atgādināja par ierobežoto naudas daudzumu un norādīja, ka, piemēram, Daugavpils slimnīca varēs pretendēt uz papildus līdzekļiem 2018.gadā.

Koalīcijas sēdē izvērtās diskusijas, ka divu Kurzemes slimnīcu - Ventspils un Liepājas - attīstībai būs pieejami 24 miljoni eiro, kas atbilst aptuveni tādam pašam naudas daudzumam kā visām pārējām slimnīcām Latvijas reģionos kopā, norādīja "Vienotības" priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!