Foto: LETA

Galvenie uzdevumi jaunajam veselības ministram ir veselības aprūpes finansēšanas modeļa izstrāde un tā virzīšana uz priekšu, kā arī primārās aprūpes stiprināšana, atsaucoties uz Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vadītājas Andas Čakšas teikto piektdien, pirmdien vēstī laikraksts "Diena".

Tāpat nākamajam veselības jomas pārstāvim valdībā būtu jādomā par atalgojumu sistēmā, lai netiktu zaudēti darbinieki, sacījusi Bērnu slimnīcas vadītāja, norādot, ka īsumā tie esot jau iesāktie darbi, kas būtu jāturpina.

Jau ziņots, ka ceturtdien Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valde lems par Latvijas Zaļās partijas ieteiktās kandidātes Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vadītājas Andas Čakšas izvirzīšanu veselības ministra amatam. Čakša kā potenciālā kandidāte izsanēja neilgi pēc līdzšinējā ministra Gunta Belēviča demisijas pēc tam, kad viņš atzinās melos par rindas apiešanu Latvijas Onkoloģijas centrā.

Čakša laikrakstam sacījusi, ka nākamajam veselības ministram jābūt politiski spēcīgam vai ļoti zinošam nozarē. "Man grūti nosaukt kādu konkrētu uzvārdu, bet viena no šīm kvalitātēm ir ļoti būtiska," tā sacījusi Bērnu slimnīcas vadītāja. Viņa paudusi, ka īslaicīga ministra neesamība neaizkavēs arī iesāktos darbus, jo uzdevumi iekļauti valdības deklarācijā un pie tiem strādājis ne tikai Belēvičs, bet arī pati nozare.

Savukārt Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) valdes loceklis Pauls Princis pirmdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta Panorāma" atzina, ka asociācija neatbalsta veselības ministra amatam kā poteniciālo kandidāti nosaukto Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vadītāju Andu Čakšu, norādot, ka labāks kandidāts būtu ārsts un politiķis Gundars Daudze (ZZS) vai bijušais veselības ministrs Rinalds Muciņš.

Princis atgādināja, ka Čakša bijusi Belēviča padomniece, tāpēc, viņa neieņems Belēviča darbībām un lēmumiem pretēju principu. Asociācija norāda, ka veselības ministra amatā vajadzētu būt "neatkarīgam un jaudīgam" cilvēkam, kurš aizstāvētu ārstu un sabiedrības intereses. Vaicāts, vai Čakšā šīs raktura iezīmes nesaskata, Princis atzina, ka tās neesot tik izteiktas, cik tas būtu vēlams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!