Foto: LETA

Valdība ir izpildījusi pedagogiem doto solījumu, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" atzina izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Visas streika vienošanās nav izpildītas, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" uzsvēra Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Čakša akcentē, ka, strādājot pie zemākās algas grafika izstrādes jau kopā ar arodbiedrību, vēl janvārī tika panākta vienošanās par skaitļiem, kam jābūt grafikā, vienojoties ne tikai par algu grafiku, bet arī par slodzes balansēšanas stundām. Tikmēr pagājušajās nedēļas otrdienā apstiprināts grafiks, bet piektdien – noteikumi, kas paredz kārtību pedagogu algu aprēķinam.

Čakša uzsvēra ka kopumā 2023. gadā pedagogu atalgojuma un slodzes balansēšanai novirzīti 89 miljoni eiro, kas ir ilgstoši nebijusi summa. Runājot par zemākās algas pielikuma grafika izveidi, bija runa par papildu 11 miljoniem eiro, kas tagad tiek novirzīti no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem un naudas pārdales ministrijas resorā, piebilda ministre.

"Ja runā par attieksmi, visu laiku ar lielu respektu esmu izturējusies pret to, ko dara skolotāji. Mums ir ļoti jānovērtē šis grūtais posms, kam iet cauri pedagogiem, ņemot vērā jaunās programmas ieviešanu. Negribētu domāt, ka attieksme ir bijusi kādā veidā slikta, jo valdībai rūp, un pieņemti visi noteikumi, lai skaidri iezīmētu, ka pedagogi ir valdības prioritāte un solītais tiks sasniegts," sacīja politiķe.

Ministre piekrīt, ka atsevišķas streika prasības nav pagūts izpildīt laikus, vienlaikus gan uzsverot, ka atalgojuma pieaugums paredzēts no 1. septembra.

"Šis streiks nav tik daudz par atalgojumu, bet par grūto darbu un posmu, kurā uzkrājies liels nogurums skolotāju vidē. Svarīgi, kā kopā risinām jautājumus, kas saistīti ar kvalitāti," vērtēja ministre.

Pirmdien gājienā piedalīsies izglītības, zinātnes un veselības nozares darbinieki, kuru pasākumā būs vairāk nekā 8000. Vēlmi doties gājienā, kā uzskata Vanaga, esot veicinājis piektdien valdībā "vienpersoniski" pieņemtais lēmums par pedagogu atalgojuma aprēķināšanas kārtību, to nesaskaņojot ar nozares organizācijām. Tas Vanagas ieskatā tikai apliecinot slikto politisko kultūru.

"Varu apliecināt, ka visas streika vienošanās nav izpildītas. Ir daļa pedagogu, kam atalgojuma palielinājums nav paredzēts, un daļai pedagogu slodžu balansēšana nav tāda, par kādu runāts," sacīja Vanaga. Streika vienošanās neesot izpildīta attiecībā uz atbalsta personālu – logopēdiem, psihologiem, speciālajiem pedagogiem, kā arī administrāciju.

"Var jau teikt, ka grafiks izpildīts, bet vispārējās izglītības iestāžu pedagogiem no valsts budžeta, pielikumu pārrēķinot uz vienu darba stundu, pielikti apaļi deviņi centi, ieskaitot nodokļus. Jā, var teikt, ka iedeva, jo deviņi centi taču ir plusā," vērtēja LIZDA vadītāja.

LIZDA neapmierina arī steiga, ar kādu virzīti noteikumi. Vanaga piekrīt, ka noteikumus var izstrādāt arī trīs dienās, taču to darot kvalitatīvi, tostarp ņemot vērā iebildumus. "Gājiens ir arī par cienīgu attieksmi. Ja divarpus dienu laikā dokumentiem redakcija mainās četras reizes, tad kurš tam vairs var izsekot?" vaicāja Vanaga, piebilstot, ka pēdējā precizētā redakcija tika iesniegta 14 minūtes līdz valdības sēdei.

Streika prasības bija un ir divas – darba samaksas grafiks pilnīgi visiem pedagogiem un darba slodzes balansēšana visiem pedagogiem, izņemot augstskolas pedagogus, atgādināja arodbiedrības vadītāja, piebilstot, ka tas nav izdarīts, tāpēc "mēs streikosim".

"Normālā kārtā būtu, ja politiķi jautātu, kas nav izpildīts. Turpmākais lielā mērā atkarīgs no amatpersonu izpratnes. Pareizākais ceļš būtu atkal sēsties pie sarunu galda," sacīja Vanaga.

Jau ziņots, ka pirmdien LIZDA rīkotajā protesta gājienā piedalīsies vairāk nekā 8000 izglītības un medicīnas iestāžu darbinieku, lai prasītu "cieņpilnu un atbildīgu attieksmi" pret nozarēm. Gājiens iesāks trīs dienu streiku.

Arodbiedrībā norādīja, ka protesta gājienā piedalīsies 7500 pedagogu, tostarp zinātnes institūciju pārstāvji, jo streika prasības par pedagogu atalgojumu un slodzes grafiku attiecas arī uz viņiem. Šobrīd savu dalību ir apstiprinājuši darbinieki no Latvijas Zinātnes akadēmijas, Daugavpils Universitātes, Liepājas Universitātes, Latvijas Universitātes, Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes, Latvijas Kultūras akadēmijas, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas un citām.

Protesta gājienā piedalīsies arī universitāšu studentu padomes un studenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!