Profesors un mācītājs Juris Cālītis uzskata, ka pēdējā laikā Latvijā tik ļoti zudušas atšķirības starp Romas katoļu baznīcu un evaņģēliski luterisko baznīcu, ka tās varētu apvienoties.
Cālītis intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" atzīst, ka luterāņi pēdējos 150 gados bija pazīstami ar savu vienkāršību, salīdzinot ar citām baznīcām, taču tagad atšķirības, piemēram, ar Romas katoļu baznīcu ir izzudušas gandrīz pilnībā.

"Ja vērtējam godīgi un profesionāli, un šinī brīdī izteikšos kā Teoloģijas fakultātes mācībspēks, atšķirības starp Romas katoļu baznīcu un evaņģēliski luterisko baznīcu nepastāv. Neredzu, kāpēc vajadzētu būt divām tik līdzīgām konfesijām Latvijā. Lai abas apvienojas! Teoloģiski, rituāli, ar ārējo greznību un pēc viedokļu, pozīcijas sakrišanas tas taču ir viens un tas pats. Man par to žēl. Latviešiem laupīta iespēja piedzīvot, pirmkārt, īstu protestantismu, otrkārt, vairs nav izvēles iespējas. Nupat luterāņi ievēlējuši divus jaunus bīskapus, tādējādi mainot līdzšinējo sistēmu, kad bija arhibīskaps un prāvesti. Visa vara baznīcā pārgājusi triju cilvēku rokās. Centralizācija šādā veidā, manuprāt, neko pozitīvu nenes. Un arī te ir katoļu sistēmas pielāgošana luterāņiem. Katoļiem tāda administrācija bijusi no laika gala, luterāņiem – pilnīgi no jauna, " sacīja Cālītis.

Cālītis intervijā arī atzīst, ka pēdējā laikā Latvijā pazeminājies baznīcas "uzticības kredīts", kas saistīts ar baznīcas ciešo sadarbību ar politiķiem. "Mani izbrīnītu, ja tā nebūtu. Viens iemesls ir acīmredzams: ka baznīca sevi parāda kā tādu, kas ir kopā ar visiem citiem sabiedrībā, ar sava labuma meklētājiem. Mācība ir, ka baznīca vienmēr ir šķirta no skriešanas pie kopīgās siles. Bet, ja vēl piedevām novēro konjunktūru baznīcai turēties kopā ar politiskajām partijām, tad nav ko brīnīties, ka krīt uzticība – reizē ar šo partiju un viņu politikas reitingu pazemināšanos. Kā lai attaisno, ka baznīca uzrāda sevi kā vienu no rindā stāvētājiem, lai tiktu pie naudas, pie kumosa?" sacīja Cālītis.

Viņš arī kā "neveselīgas" nodēvē Lūgšanu brokastis, kuras pēdējā laikā apmeklē plašs loks valsts amatpersonu un dažādi reliģisko organizāciju pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!