Foto: DELFI

Tā dēvētā Imantas hakera Denisa Čalovska aizstāvība vakar, 20.oktobrī, pārsūdzēja Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) lēmumu, kas paredz, ka Čalovski var izdot ASV.

Čalovska pārstāve, zvērināta advokāte Ilona Bulgakova pastāstīja, ka sūdzībā ECT Lielajai palātai iekļāva norādi par to, ka ASV, ja viņš tiktu tur notiesāts, Čalovskim varētu tikt piemērots liels apcietinājuma termiņš, kas pielīdzināms mūža ieslodzījumam.

Tāpat aizstāvība savā sūdzībā norādīja uz ārkārtējiem apstākļiem, kas ir izveidojušies viņa ģimenē, jo Čalovska māte ir pensionāre, savukārt viņa tēvs šā gada janvārī nomira. "Faktiski, ja viņš tiktu izdots ASV, tad principā tās būtu pārrautas saites ar ģimeni, jo māte ASV nekad nenokļūtu," sacīja advokāte.

Tāpat Čalovska pārstāve norādīja uz papildu apstākļiem, ko tiesa nevērtēja, proti, ka Čalovska gadījumā attiecībā uz viņa izdošanu netika piemērots līgums starp Eiropas Savienību un ASV. Aizstāvība bija vērsusies Eiropas Komisijā (EK) par šo jautājumu, bet EK šādus jautājumus skatīs tikai no šā gada 1.decembra. Līdz ar to šis ir vēl viens pamats apšaubīt tiesiskos pamatus Čalovska izdošanai.

Vēl Bulgakova minēja, ka palikuši jautājumi par to, vai gadījumā, ja Čalovskis tiktu izdots un tiktu notiesāts, vīrietim būtu iespējama pirmstermiņa atbrīvošana, kā to paredz likums šeit, jo garantijas par to netika dotas.

Jau ziņots, ka valdība 30.septembrī nolēma nepārsūdzēt ECT lēmumu, kas paredz, ka Čalovski var izdot ASV. Gadījumā, ja sūdzība tiks noraidīta, spriedums stāsies spēkā un Čalovskis tiks izdots ASV. Savukārt, ja Lielās palātas kolēģija nolems sūdzību izskatīt, lieta tiks izskatīta no jauna, un tas varētu aizņemt vismaz gadu.

Jau ziņots, ka ECT palāta, tāpat kā Augstākā tiesa (AT), ir atzinusi par pieļaujamu kibernoziegumos apsūdzētā Latvijas pilsoņa Čalovska izdošanu ASV un vairumu pieteicēja sūdzībā norādīto punktu atzinusi par nepamatotiem.

Tiesa vienbalsīgi noraidījusi Čalovska sūdzību par izdošanu uz ASV, norādot, ka nevienā no apsūdzībām, kuras iesniedzējam izvirzīja ASV iestādes, viņam nedraudēja mūža ieslodzījums. Tāpat ECT vienbalsīgi konstatējusi, ka, ievietojot Čalovski aiz metāla nožogojuma Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palātas sēdes laikā, tika pārkāpts Konvencijas 3.pants, kas nosaka spīdzināšanas, cietsirdīgas un pazemojošas izturēšanās aizliegumu.

Čalovskis lūdza piespriest viņam morālo kompensāciju 10 000 eiro apmērā, taču ECT šo prasību apmierināja tikai daļēji, atlīdzībā piespriežot 5000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!