Ņemot vērā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) izvirzītos nosacījumus datoru iepirkumā, zemāka cena nebija iespējama, pauda izvēlētā piegādātāja AS "Capital" valdes priekšsēdētājs Ivars Putniņš. Viņš arī teica, ka uzņēmums cenā ierēķinājis atlaidi, ņemot vērā datoru skaitu.

Kā ziņots, iepirkums, kurā VID saviem darbiniekiem iegādājies vairāk nekā 2000 jaunu datoru un monitoru, kopā par to samaksājot gandrīz 900 000 latu, raisījis jautājumu, vai par ierīcēm nav pārmaksāts. Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" vēstīja, ka VID, iespējams, pārmaksāja aptuveni 100 000 latu.

Putniņš skaidroja, ka "Capital" jāpiegādā ne tikai 2100 datori, bet arī monitori, kā arī "Windows 7 Pro" operētājsistēma, kas veidojot ļoti lielu naudas summu. Tāpat līgumā paredzēts, ka uzņēmumam jānodrošina garantijas apkalpošana uz vietas pie klienta visā Latvijas teritorijā. Līgums pieprasa problēmas Rīgā novērst astoņu stundu laikā, bet reģionos - 16 stundu laikā.

"Tas viss ietekmē cenu," sacīja "Capital" vadītājs.

Elektroniskā iepirkumu sistēma (EIS) apvieno 89 piegādātājus, to skaitā septiņas datorfirmas. Tāpat reģistrēti vairāk nekā 300 potenciālie pircēji. "Capital" pārstāvis EIS dēvē par tiešsaistes mazumsolīšanas sistēmu, proti, pārdevēji redz, vai viņu piedāvātā cena konkrētām precēm ir zemākā, un, ja nav, var to pazemināt. Pēc viņa teiktā, datoru nozarē cīņa ar cenām EIS ietvaros notiek agresīvi, piemēram, "Capital" koriģējot cenas vairākas reizes dienā.

Preci, ko pirkt, izvēlas pircēji, turklāt viņi varot tikt tikai pie tā, kas ir katalogā. Kad pircējs vēlas kādu preci, viņš to sistēmā apstiprina, un sistēma izveido pasūtījumu pārdevējam, kas ir piedāvājis zemāko cenu. Attiecīgi uzņēmums saņem apstiprinājumu un piegādā preci, par EIS darbību stāstīja Putniņš. Pēc viņa vārdiem, pārdevējs var mainīt tikai cenu vai arī cenu pie noteikta vienību skaita, taču preci tas nevar mainīt.

Šajā gadījumā gan situācija esot bijusi "daudz radošāka", un, izvietojot pasūtījumu, VID kļūdījies, norādot nepareizu klasi jeb citus datorus. Dienests esot atcēlis pasūtījumu un izvietojis to vēlreiz.

Pēc "Capital" vadītāja domām, VID izvēlētajiem datoriem cena bija optimāla un attiecīgajā brīdī zemāka nebija iespējama. "Ja ir runa, tad par santīmiem," vērtēja Putniņš un piebilda, ka visi iespējamie konkurenti bija pārstāvēti EIS, līdz ar to arī publiskais iepirkums neko būtiski nemainītu.

Viņš piebilda, ka "Capital" būtu izdevīgāk, ja noma, ko VID izmantoja iepriekš, tiktu turpināta, jo šis uzņēmums nodrošinājis lielāko daļu datoru. Tagad datori pie uzņēmuma nonākšot atpakaļ līdz galam neamortizējušies un, iespējams, zaudētājs šajā ziņā būšot tieši "Capital".

Runājot kopumā par EIS sistēmu, Putniņš pauda viedokli, ka tā strādā "valstiski un ļoti efektīvi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!