Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai iegūtu zemes sporta halles celšanai, Carnikavas novada dome gatava par tām divtik pārmaksāt. Turklāt īpašums pieder vietējās koalīcijas deputātam, svētdien vēsta LTV raidījums "de facto".

Carnikavas stadionā un apkārt pēdējos gados saimnieki mainījušies vairākiem īpašumiem. Pašvaldība mērķtiecīgi atpirkusi zemes, kas 90.gados privatizētas un atdotas mantiniekiem. 

Dažas zemes pašvaldība krīzes laikā izdevīgi ieguvusi par kadastra vērtībām, bet ne visi pārdevēji bijuši tik pieticīgi. Vairākos gadījumos īpašumi mainīti, vienā dome izmantojusi pirmpirkuma tiesības – par 150 tūkstošiem iegādājusies ēku mūzikas un mākslas skolas vajadzībām, kas tagad kļuvusi par šauru un būs jānojauc.

Aprīlī dome uzzināja, ka pašvaldības deputāts Roilands Laveiķis (ZZS) vēlas par 300 tūkstošiem eiro pārdot divus apbūvētus zemes gabalus pie stadiona, kurus novads jau kādu laiku vēlējās iegūt. Ātri sasauca domes sēdi un vairums deputātu nobalsoja, ka pašvaldībai zemes jāpērk. Pašvaldība steigšus prasīja Valsts kasei aizņēmumu, bet nepapūlējās noskaidrot īpašuma tirgus cenu.

Novērtējumu prasīja Finanšu ministrija un tas parādīja, ka darījuma summa vairāk nekā divas reizes pārsniedz īpašuma patieso vērtību – 123 tūkstošus eiro, norāda raidījums.

Ar pirmo mēģinājumu nesaņemot valsts aizdevumu, dome no pirkuma atteicās, tomēr novada vadītāja Daiga Jurēvica (ZZS) aizvien uzskata, ka īpašums ir prasītās naudas vērts. "Šie ir pēdējie zemes gabali, kuri varētu ļaut stadiona kompleksam attīstību," skaidro Jurēvica un uzskata, ka, pērkot zemi citā vietā, infrastruktūras sakārtošana vienalga maksās.

Uz minētajiem zemes gabaliem politiķu vīzijās slejas sporta halle un viesnīca. Ar blakus esošo
skolas sporta zāli novadam ar septiņiem tūkstošiem iedzīvotāju nepietiek. Arī īpašuma pārdevējs – domes deputāts Laveiķis – uzskata, ka pašvaldībai zemes būtu noderējušas.

Izjūkot darījumam ar pašvaldību, pirkt zemes vairs negrib arī pircējs – uzņēmējs Vilnis Priedītis, kurš atteikuma iemeslus neizpauž "Tas kādā veidā es veicu savu privāto darbu, tā ir mana kompetence," raidījumam saka Priedītis un noliek telefona klausuli.

Raidījums norāda, ka uzņēmēja atkāpšanās no noslēgtā pirkuma līguma tikai pastiprinājusi aizdomas, kas darījumu pavadījušas no sākta gala, ka viss kārtots tā, lai deputāts izdevīgi pārdotu īpašumu pašvaldībai.

"Es pats nevienam zemes nepiedāvāju. Pagājušajā rudenī vairāki interesējas, vai var nopirkt. Teicu, ja dod manu cenu, kāpēc ne," Laveiķis noliedz shēmošanu. "Kā lai es to pārbaudu?!" domes priekšsēdētāja Jurēvica atbild uz "de facto" jautājumu, vai pircējs nebija fiktīvs un vai darījuma mērķis jau no sākta gala nebija panākt, lai dome deputātam par zemēm labi samaksā.

Novada vadītāja gan ir apņēmusies turpināt sarunas ar deputātu par zemju pārdošanu pašvaldībai un pat pieļauj, teritorijas plānojumā izmaiņas, lai uzlabotu zemes vērtējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!