Čehijas valdība nolēmusi attiecināt uz Latviju izņēmumu ieceļošanas kārtībā, un Latvijas pilsoņiem nebūs jāiesniedz robežas deklarācijas, iebraucot Čehijā.
Šādu neoficiālu paziņojumu otrdien Rīgā preses konferencē sniedza Čehijas vēstniece Jana Bulenova.

Oficiālu informāciju par šo valdības lēmumu Čehijas Ārlietu ministrija tuvākajās dienās nodos Latvijas vēstniecībai Čehijā.

Bulenova nevarēja pateikt, no kura brīža šis lēmums stāsies spēkā.

Tomēr līdz lēmuma spēkā stāšanās brīdim ieceļošanai Čehijā joprojām būs vajadzīga izpildīta robeždeklarācija, divas fotogrāfijas un veselības apdrošināšana. Lai paātrinātu formalitāšu izpildi uz robežas, vēstniece ieteica šos dokumentus sagatavot jau pirms došanās uz Čehiju, jo deklarāciju veidlapas vēstniecībā Rīgā ir pieejamas.

Turklāt, ja līdz šim vēl uz robežas ieceļotājiem dotas zināmas atlaides un nezināšanas gadījumā nav prasīta pilnīgi konsekventa noteikumu izpilde, tad no 1.februāra noteikumu ievērošanu pieprasīšot principiāli.

Vēstniece uzsvēra, ka robeždeklarāciju ieviešana atbilstoši pagājušā gada beigās pieņemtajam likumam esot attiecināma uz visām valstīm. Taču esot arī noteikti izņēmumi, kad deklarācijas uz robežas netiek prasītas.

Bulenova konkrēti neatbildēja uz jautājumu, kādām valstīm šādi izņēmumi piemēroti līdz šim un kādām vēl bez Latvijas tie būs noteikti ar pieņemto valdības lēmumu.

Viņa lēmumu par Latviju saistīja ar starpvaldību vienošanos par sadarbību starp abu valstu iekšlietu ministrijām un policijām, ko Čehija un Latvija tuvākajā laikā plāno parakstīt.

Pēc vēstnieces teiktā, likuma pieņemšana par robeždeklarācijām nekādā ziņā nav politisks lēmums, bet saistīts ar to, ka Čehijas robežsargi joprojām nav tehniski pietiekami labi atgādāti, lai ieceļotāju uzskaiti automatizētu.

Likuma pieņemšana esot saistīta ar Eiropas Savienības un Šengenas līguma dalībvalstu prasībām. Turklāt tie esot tikai pagaidu pasākumi un nākotnē atkarībā no drošības situācijas tikšot atcelti.

Vēstniece uzsvēra arī Latvijas un Čehijas labās attiecības un to, ka sadarbība ceļā uz Eiropas Savienību un NATO turpināsies. Čehija ir ar mieru dalīties savā pieredzē par iestāšanos Ziemeļatlantijas aliansē.

Kā nepietiekamu viņa vērtēja abu valstu ekonomisko sadarbību, sakot, ka savstarpējais tirdzniecības apgrozījums ir neatbilstoši zems, salīdzinot ar abu valstu ekonomisko potenciālu.

Sazinoties ar Ārlietu ministrijas (ĀM) Konsulārā departamenta vadītāju Solvitu Mellupi, BNS noskaidroja, ka ministrijas rīcībā nav oficiāla Čehijas puses paziņojuma par šādu lēmumu, kā arī iespējamajiem jaunās kārtības spēkā stāšanās noteikumiem.

Arī Latvijas vēstniecības Prāgā konsule Mairita Pučko uzsvēra, ka nekādas sīkākas informācijas vēstniecības rīcībā nav, taču tā jau ir pieprasījusi sīkāku informāciju no Čehijas Iekšlietu ministrijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!