Čehija vienmēr atbalstījusi Latvijas iestāšanos NATO un darīs visu, lai "nogludinātu" ceļu uz NATO paplašināšanos gaidāmajā alianses galotņu sanāksmē Prāgā. Šādu apņemšanos pirmdien Čehijas un Latvijas Ārlietu ministriju kopīgajā preses konferencē pauda Čehijas ārlietu ministrs Jans Kavans (Jan Kavan), kurš ieradies Rīgā oficiālā vizītē.
Kavans atzīmēja, ka "Čehija vienmēr atbalstījusi Latvijas iestāšanos NATO, arī pirms 11.septembra notikumu radītajām izmaiņām pasaulē". Viņš informēja, ka pirms Prāgas alianses dalībvalstis sanāks kopā Islandes galvaspilsētā Reikjavīkā, lai vienotos par gaidāmās NATO paplašināšanās ietvaru, kā arī par partnerību starp NATO un Krieviju.

"Ja Reikjavīkā sarunas noritēs veiksmīgi, tad Prāgā nevajadzētu būt sarežģījumiem," sacīja Čehijas ārlietu ministrs.

Kavans pauda, ka jo vairāk valstu tiks uzņemtas NATO, jo spēcīgāka šī organizācijas kļūs un Eiropa kļūs par spēcīgāku ASV partneri.

Latvijas ārlietu ministrs Indulis Bērziņš atzīmēja, ka Čehija ir atbalstījusi Latvijas iestāšanos NATO, pirms to izdarīja citas NATO dalībvalstis, un Čehijas atbalsts būs svarīgs gaidāmajā alianses galotņu sanāksmē novembrī Prāgā.

Kavans norādīja, ka jautājumā par Eiropas Komisijas (EK) piedāvāto finansējumu jauno dalībvalstu lauksaimniekiem, kas būs mazāks nekā pašreizējais finansējums ES dalībvalstu zemniekiem, kandidātvalstīm vajadzētu veidot kopīgo nostāju.

Bērziņš arī informēja, ka abi ministri tikšanās laikā pārrunājuši arī sadarbību ar Krieviju, Ukrainu un Baltkrieviju, kā arī dažādus citus reģionālās sadarbības jautājumus.

BNS jau ziņoja, ka Čehijas ārlietu ministrs pirmdien viesojas Latvijā oficiālā vizītē un viņam bijušas tikšanās ar visām valsts augstākajām amatpersonām, tostarp arī ar aizsardzības ministru Ģirtu Valdi Kristovski.

Kavans pavēstīja, ka ar aizsardzības ministru pārrunātas intensīvākas sadarbības iespējas starp Latviju un Čehiju, tostarp Latvijas kadetu apmācība Čehijā un sadarbība pretķīmisko un pretbioloģisko ieroču sistēmu jomā, kas Čehijā esot "diezgan augstā līmenī".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!