Foto: DELFI

Tieslietu ministrija (TM) ir izstrādājusi Ministru kabineta noteikumu projektu, kas paredz Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentus padarīt brīvi pieejamus Latvijas Nacionālajā arhīvā no 2019. gada maija, pirmdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

TM šādi izpildītu pirms četriem gadiem pieņemto likuma normu, ka bijušās VDK dokumenti pēc to zinātniskās izpētes ir jāpadara publiski pieejami valdības noteiktajā apjomā un kārtībā.

Saskaņā ar jauno noteikumu projektu, VDK dokumentu digitālās kopijas ir brīvi pieejamas un izmantojamas, iesniedzot arhīvā rakstveida pieprasījumu. Noteikumu projekts paredz, ka kopijas arhīvam tiek nodotas līdz nākamā gada 1. maijam.

TM darbinieki "LNT Ziņām" nevēlējas sīkāk izklāstīt sagatavoto projektu.

Saeimas deputāts Ritvars Jansons (NA), kurš parlamentā vada tā saukto "čekas maisu" atvēršanas darba grupu un ir iepazinies ar TM piedāvāto regulējumu, norāda, ka tas paredz plašu piekļuvi VDK lietām.

"TM tvērumā ir ļoti plašas tiesības personām griezties arhīvā un iepazīties arī ar informāciju, kas skar vārdus un uzvārdus," pauda Jansons.

Savukārt VDK zinātniskās izpētes komisijas vadītāja Kārļa Kangera vērtējumā, valdības noteikumu projekts paredz pārāk šauru piekļuvi "čekas maisiem". "Mūsu komisijas ieskatā būtībai vajadzēja būt daudz plašākai, ka dokumentus ne tikai digitalizē, bet tos nodod vai visus apvieno Nacionālajā arhīvā. Zināmas dokumentu grupas publicē – ieliek internetā, un visi pārējie arhīvā kļūst pieejami," sacīja Kangeris.

Tikmēr Jansons vērš uzmanību, ka VDK dokumentu publicēšanu internetā plānots paredzēt ar likuma labojumiem, kas šobrīd top Saeimā. Ja parlamentam izdosies pieņemt likuma izmaiņas, tad valdības noteikumi vairs nebūs aktuāli, un "čekas maisi" tiks atvērti ar likuma spēku. Jansona vērtējumā, tas ir pareizākais risinājums. Savukārt Kangeris uzskata, ka līdz ar Saeimas iesaistīšanos ceļš uz "čekas maisu" publiskošanu kļuvis tikai sarežģītāks.

Ņemot vērā, ka pagaidām nav apstiprināti ne valdības noteikumi, ne arī Saeima ir pieņēmusi likuma izmaiņas, joprojām nav skaidrs, kā notiks "čekas maisu" atvēršana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!