Foto: LETA
Interneta vietnē "kgb.arhivi.lv", kurā ceturtdien pēcpusdienā publiskota daļa bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu jeb tā dēvētie "čekas maisi", līdz sestdienas pulksten 9 bija reģistrējušies aptuveni 22 000 lietotāju, pastāstīja Latvijas Nacionālā arhīva pārstāve Māra Sprūdža.

Sprūdža sacīja, ka ceturtdien mājaslapai bija 54 000 apmeklējumu, piektdien – 50 000, bet sestdien līdz pulksten 17 – 13 000.

Jau ziņoja, ka ceturtdien ap pulksten 15.30 interneta vietnē "kgb.arhivi.lv" publiskota daļa no VDK dokumentiem.

Mājaslapā ir trīs galvenās sadaļas, vienā no tām ir skaidrota vietnes būtība – kas tajā publiskots, kādā kārtībā, kāpēc dokumenti ir publiskoti un kā tiem piekļūt. Piemēram, uzsvērts, ka vietnē publicētajos dokumentos atrodamie dati ir informatīva rakstura ziņas un nerada juridiskas sekas bez atbilstoša fakta konstatējuma tiesas nolēmumā.

Tāpat atsevišķā sadaļā ir pieejami palīgmateriāli un tehniskie skaidrojumi, ar kuriem interesenti aicināti iepazīties pirms dokumentu aplūkošanas. Piemēram, grafikā ir aplūkojama VDK struktūra, skaidroti dokumentos atrodamie saīsinājumi, aģentu alfabētiskās kartotēkas būtība, publiskots 1983. gadā pieņemtais nolikums par aģentūras aparātu un uzticības personām, kā arī 1983. gadā apstiprinātā VDK aģentūras uzskaites un reģistrācijas kārtība.

Galvenajā – Dokumentu – sadaļā ir četras apakškategorijas – VDK darbinieku tālruņu grāmata, kas satur informāciju par VDK štata darbiniekiem, VDK ārštata operatīvo darbinieku uzskaites kartotēka, VDK aģentūras alfabētiskā kartotēka un VDK aģentūras statistiskā kartotēka. Atverot katru no tām, ir īsi skaidrota publiskoto dokumentu būtība, tai skaitā tajos atrodamā informācija.

Pirmie bijušās VDK dokumenti ir pieejami attēlu veidā un nav iespējama to meklēšana vai cita tamlīdzīga apstrāde. Piemēram, VDK ziņotāju kartītes aplūkojamas alfabētiskā kārtībā attēlu veidā, tās savulaik aizpildītas rokrakstā, krievu valodā un tajās atrodams visai maz informācijas – ziņotāja vārds, uzvārds, segvārds, atsevišķi personas dati, atbildīgā VDK nodaļa u.tml., bet nav informācijas par reālo ziņotāja darbību.

Lai piekļūtu Latvijas Nacionālā arhīva mājaslapā publicētajiem bijušās VDK dokumentiem, ikvienam būs jāreģistrējas, norādot savu vārdu, uzvārdu, personas kodu un e-pasta adresi. Šāda reģistrācija noteikta, lai nodrošinātu personas identifikāciju gadījumos, kad saskaņā ar likumu "Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu" tā būtu saucama pie atbildības par VDK likumam un Datu regulai neatbilstošu VDK dokumentu vai tajos esošo personas datu izmantošanu.

Paredzēts, ka no 2019. gada 1. maija publiski būs pieejami arī citi VDK dokumenti. Publicēšana notiks pēc to digitalizēšanas. Šī datubāze jau tiek solīta ar uzlabojumiem datu apstrādes un meklēšanas iespējās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!