Foto: LETA

Lai gan veselības aprūpei apdrošināto personu datubāze patlaban ir gatava un nodota Nacionālajam veselības dienestam (NVD), apdrošināto personu skaits būs zināms mēneša laikā, piektdien žurnālistus informēja dienesta direktore Inga Milaševiča.

Viņa norādīja, ka pagaidām vēl nevar pateikt konkrētu skaitu cilvēku, kuri ir apdrošināti, tomēr mēneša laikā tas tapšot zināms.

Pie datubāzes savietošanas ar citiem valsts reģistriem strādāja SIA "ZZ Dats". Tā direktora vietnieks Edžus Žeiris sacīja, ka darbs pie datubāzes nebija viegls, tomēr patlaban tā pabeigta, notestēta un piegādāta NVD.

Žeiris informēja, ka patlaban datubāzes testēšana notiek NVD pusē, kamēr četri e-veselības sistēmas integrētāji datubāzi jau sekmīgi pārbaudījuši.

"ZZ Dats" pārstāvis norādīja, bija jāsavāc dati no 26 dažādiem reģistriem un sistēmām, tostarp Valsts ieņēmumu dienesta, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras, Nodarbinātības valsts aģentūras, Iedzīvotāju reģistra un citiem lielākiem un mazākiem datu uzkrājējiem.

Kā ziņots, valdība atļāvusi piešķirt Veselības ministrijai (VM) no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem finansējumu līdz 1 852 483 eiro, lai nodrošinātu Veselības aprūpes finansēšanas likumā minētās veselības aprūpes pakalpojumu saņēmēju datubāzes izveidi un uzturēšanu.

Lai ar nākamā gada 1. janvāri nodrošinātu personu tiesību saņemt valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu atspoguļojumu, nepieciešams līdz šim datumam izveidot datubāzi, kā arī nodrošināt saskaņu izveidošanu ar citām valsts informācijas sistēmām nepieciešamās informācijas par personu iegūšanai, uzsver VM.

Jau ziņots, ka likums paredz no nākamā gada ieviest valsts obligāto veselības apdrošināšanu, tajā skaitā nosakot sasaisti starp veiktajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu, proti, sociālo iemaksu nemaksātāji vairs nevarēs bez maksas saņemt pilnu valsts apmaksāto medicīnisko pakalpojumu klāstu.

Valsts apmaksātajā medicīniskās palīdzības minimumā, kuru saņems visi iedzīvotāji neatkarīgi no veikto sociālo iemaksu apmēra, ietilps neatliekamā palīdzība, dzemdību palīdzība, ģimenes ārsta pakalpojumi un ārstēšanai paredzētās zāles un medicīniskās ierīces, kas tiek kompensētas no valsts budžeta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!