Foto: LETA

Ceļot Rīgas domes deputātu atalgojumu, būtu jāmazina galvaspilsētas domes sastāvs no līdzšinējiem 60 līdz 20-30 deputātiem, uzskata pie frakcijām nepiederošais deputāts Vjačeslavs Dombrovskis.

Pirmdien, 15. novembrī, Saeima galīgajā lasījumā turpina skatīt Valsts kancelejas izstrādātos grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas tostarp paredz noteikt atalgojumu pašvaldību vadītājiem un deputātiem.

No likumprojekta izriet, ka galvaspilsētas domes priekšsēdētāja mēnešalga tiks aprēķināta, bāzes mēnešalgai piemērojot koeficientu līdz 5,565, tādējādi, ņemot vērā 2022. gadam aprēķināto bāzes mēnešalgu – 1058,1 eiro – Rīgas mēra mēnešalga būs 5888 eiro.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieka alga būs 4867 eiro, savukārt valstspilsētas domes un novada domes priekšsēdētāja alga variēs no 3280 eiro līdz 4867 eiro, proti, mēnešalga bus atkarīga no attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā iedzīvotāju skaita – jo vairāk iedzīvotāju, jo lielāka alga.

Tāpat likumprojekts paredz, ka pašvaldības domes komitejas priekšsēdētāja alga būs 2698 eiro, viņa vietnieka alga – 2010 eiro.

Atlīdzības reforma paredz, ka galvaspilsētas domes deputāta mēnešalga būs 1481 eiro. Savukārt valstspilsētas domes un novada domes deputātu mēnešalga, atkarībā no iedzīvotāju skaita pašvaldības administratīvajā teritorijā, variēs no 1269 eiro līdz 1375 eiro.

Sašutumu par algas pieaugumu pašvaldību domēs pauda Dombrovskis, kura ieskatā "Rīgas domnieka darbs nav profesionāls, bet tas drīzāk ir darbs sabiedrības labā". Viņš norādīja, ka atalgojuma pieaugums Rīgas domes deputātiem šo amatu liks kvalificēt kā pilnas slodzes darbu.

Tāpat Dombrovskis atzina, ka, palielinot algu Rīgas domes deputātiem, būtu jādomā par Rīgas domes deputātu skaita samazināšanu – no līdzšinējiem 60 līdz 20-30. "Ja atalgojuma ziņā ejam uz profesionāla politiķa darbu, vai 60 deputāti Rīgas domē nav par daudz?" pauda deputāts.

Savukārt deputāts Viktors Valainis (ZZS) sacīja, ka jautājums par pašvaldību deputātu algu būtu jāizņem no vienotā valsts atlīdzības likuma, ļaujot katrai domei pašai lemt par atalgojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!