Foto: PantherMedia/Scanpix
Trīs dienās aptuveni 30 cilvēku ir veikuši par maksu testus "E. Gulbja laboratorijā", lai noteiktu jauno koronavīrusu SARS-CoV-2 (vīruss izraisa "Covid-19"). Šādu iespēju laboratorija tās galvenajā ēkā nolēmusi piedāvāt, pieaugot pacientu interesei par šo saslimšanu. Līdz šim visu veikto testu rezultāti ir bijuši negatīvi, portāls "Delfi" noskaidroja laboratorijā.

E. Gulbja laboratorija informē, ka tās galvenajā ēkā Brīvības gatvē 366 sagatavots atsevišķs, atbilstoši aprīkots kabinets šī testa materiāla pieņemšanai. Citās laboratoras filiālēs testēšanas iespēju nav. Par maksas testiem ceturtdien preses konferencē informēja arī veselības ministre Ilze Viņķele (A/P).

Rezultātus laboratorija sniedz parauga nodošanas dienā piecu līdz sešu stundu laikā, bet gadījumos, ja paraugs nodots vēlā pēcpusdienā, rezultāts var būt gaidāms nākamajā dienā. "Pozitīva rezultāta gadījumā, protams, tas tiks nekavējoties paziņots Slimību profilakses un kontroles centram (SPKC) atbilstoši norādēm," piebilst "E. Gulbja laboratorijas" pārstāvis Mikus Gavars. Pagaidām Latvijā nav konstatēts neviens saslimšanas gadījums ar "Covid-19", taču Igaunijā un Lietuvā pēdējās divās dienās atklāts pa vienam gadījumam.

Tests "E. Gulbja laboratorijā" paredzēts pacientiem, kuriem nav akūtas elpceļu infekcijas slimības pazīmes, bet tie pēdējās 14 dienās atgriezušies no vīrusa skartajām teritorijām un pacientiem, kuriem ir akūtas elpceļu infekcijas slimības pazīmes, bet tie nav atgriezušies no skartajiem reģioniem.

"Pacientiem ar akūtas elpceļu infekcijas slimības simptomiem, kuri atbraukuši no paaugstināta riska reģioniem (aktuālo sarakstu skatīt SPKC mājas lapā) vai bijuši kontaktā ar apstiprinātu "Covid-19" pacientu, jārīkojas atbilstoši norādījumiem, respektīvi, jāsazinās ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu pa tālruni 113," portālam "Delfi" skaidro Gavars.

Par to arī atkārtoti laboratorija informējot pacientus telefoniski, piesakoties šim testam. "Svarīga piezīme – negatīva rezultāta gadījuma pacientam jāturpina sekot paaugstinātas piesardzības pasākumiem, kā tas norādīts SPKC mājas lapā un citos atbilstošos avotos," stāsta Gavars. Ja tomēr 14 dienu laikā parādās klīniski simptomi, par to nekavējoties jāsazinās ar NMPD.

Apdrošināšanas kompānijas šo testu pagaidām neapmaksā, norāda laboratorijā.

Lai veiktu šo testu, pacientam iepriekš jāpiesakās pa telefonu. Testa cena ir ap 80, 40 eiro. Izmeklējamais materiāls tiek ņemts no rīkles un deguna.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītājai slimībai. Tā nodēvēta par "Covid-19". Jaunais nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma ir vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. "Covid-19" ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir cibetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. "Covid-19" infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!