Foto: LETA

Pašlaik patvēruma meklētāju centrā "Mucenieki" dzīvo vairāk nekā 60 cilvēki, bet 15 no viņiem jau ir saņēmuši bēgļa vai alternatīvo statusu, kas savukārt nozīmē, ka saskaņā ar likumu viņi tur varēja palikt tikai ierobežotu laiku. Par to sestdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

Viņu vidū arī viena no ģimenēm, kas uz Latviju februāra sākumā tika pārvietota no Grieķijas un pirms mēneša saņēma alternatīvo statusu.

Taču ar varu prom viņus neviens nedzen. Kā atzīst biedrība "Latvijas Sarkanais krusts", kurai uzticēts sniegt mentora pakalpojumus patvēruma meklētājiem un bēgļiem, mājokli atrast neesot tik vienkārši.

"Var atrast, jautājums - vai cilvēki grib uz turieni iet. Vai viņus tas apmierina, vai viņus cena apmierina, vai dzīvokļa vieta apmierina, vai dzīvokļa kvalitāte apmierina, vai darba vieta ir tuvumā, vai skola vai bērnudārzs ir tuvumā - tas ir ļoti komplekss jautājums," skaidroja "Latvijas Sarkanā krusta" ģenerālsekretārs Uldis Līkops.

Prioritāri darbu un dzīves vietu mentori viņiem meklē ārpus Rīgas.

"Sākotnēji vieglāk dzīvi būtu sākt tālāk no Rīgas, kur darba devēji ir gatavi piedalīties dzīves vietas izmaksas kompensācijās un visās citās lietās. Bet tas prasa laiku. Mēs par to mēnesi, kopš mēs strādājam, nevaram pateikt, ka viss ir sakārtojies vai ka sistēma ir sakārtota. Bez tam - tiešām šie cilvēki ir ļoti dažādi," norādīja Līkops.

Pagaidām centrā visiem vietas pietiek. Tomēr tuvāko divu nedēļu laikā Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) plāno atgādāt no Grieķijas vēl divas grupas, pa 10-20 patvēruma meklētāju katrā. Tad statusu jau ieguvušo centra iemītnieku izmitināšanas jautājums kļūs aktuālāks.

Arī "Mucenieku" centra remonts vēl turpinās. Pašlaik tur pieejamas 100, maksimums, 120 vietas, bet pēc remonta, jūlija beigās, būs 200 vietas.

Tomēr jautājums par imigrantu iekārtošanu darbā un izmitināšanu paliek atklāts. Vēlākais, pēc diviem mēnešiem PMLP ir jāpieņem lēmums par pārējiem no Grieķijas pārvietotajiem patvēruma meklētājiem.

"Izskatīšana prasa trīs mēnešus, un mēs šajā termiņā noteikti arī iekļausimies. Protams, varbūt arī agrāk, ja ir visa pieejamā informācija uzreiz jau gatava," komentēja PMLP pārstāve Santa Jonāte.

Pašlaik uzsākt dzīvi Latvijā patvēruma meklētājiem palīdz pieci mentori, bet nepieciešamības gadījumā "Latvijas Sarkanais krusts" sola viņu skaitu palielināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!