Foto: EPA/LETA
Šodien aprit 70 gadi kopš Konstantīna Čakstes vadītā nacionālās pretošanās organizācija - Latvijas Centrālā padome - radīja memorandu, kurā pieprasīja atjaunot neatkarīgu Latviju.

Memorandu 1944.gada 17.martā parakstītāja 189 dažādu nozaru pārstāvji – universitāšu profesori, juristi, ārsti, lauksaimnieki, bijušie Saeimas deputāti, kultūras darbinieki, kristīgo konfesiju vadītāji, neatkarīgās Latvijas armijas virsnieki.

Šis dokuments bija iesniegums Latviešu leģiona ģenerālinspektoram ģenerālim Rūdolfam Bangerskim par nepieciešamību atjaunot Latvijas valsts neatkarību. Organizācija aicināja atjaunot Latvijas valstisko suverenitāti un izveidot Latvijas armiju, aktīvi iesaistoties Latvijas aizstāvēšanā pret draudošo otrreizējo komunistisko okupāciju, skaidro vēsturnieks Ritvars Jansons.

Latvijas Centrālā padome okupācijas laikā uzturēja sakarus gan ar dažādām pretošanās grupām Latvijā, gan kustībām Lietuvā un Igaunijā, kā arī ārvalstīm. Lai gan Čakste un citi padomes līderi tika apcietināti drīz pēc memoranda parakstīšanas, padome turpināja darbību arī pēc kara un Padomju Savienības okupācijas laikā.

"Čakstes vadītā LCP nesadarbojās ne ar vienu no Latvijas ienaidniekiem - Nacistiskās Vācijas un PSRS okupācijas varām. Tās mērķis bija informēt Rietumu sabiedrotos par Latvijas tautas traģisko situāciju un sekmēt Latvijas neatkarības atjaunošanu ar Rietumvalstu palīdzību," norāda piemiņas pasākuma organizatori.

Plkst.18 pie Brīvības pieminekļa memoranda parakstītāji tiks pieminēti ar 189 svecīšu iedegšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!