Foto: AFI

Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (V) vērsusies Drošības policijā par deputāta Andreja Elksniņa (SC) izteikumiem, jo saskata tajos ne tikai vēršanos pret viņu kā valsts amatpersonu, bet arī savu pamattiesību aizskaršanu.

Viņa skaidroja, ka Elksniņš Juridiskās komisijas sēdē ir paziņojis, ka viņa rīcībā ir sarakste starp Čepāni un Valsts prezidenta Konstitucionālās komisijas vadītāju Egilu Levitu par Satversmes preambulas projekta veidošanu. Elksniņš arī paudis, ka varot šo saraksti uzrādīt.

Čepāne retoriski, vaicāja, ko citu viņai atlika darīt, ja ne vērsties ar iesniegumu Drošības policijā. Viņa arī norādīja, ka svešu vēstuļu lasīšana vērtējama kā morāli nepieņemama rīcība.

Kā ziņots, pēc Saeimas Juridiskās komisijas 4.septembra sēdes, kurā Elksniņš norādīja, ka slepenais veids, kādā ir tapuši grozījumi Satversmei, tās preambulai, ir zināms un mēģinājums pasniegt preambulas jauno redakciju kā viena cilvēka iniciatīvu ir klaji meli, viņš tika izsaukts uz pratināšanu Drošības policijā, aģentūru LETA informēja apvienībā "Saskaņas centrs" (SC).

Izsaukums ir saistīts ar Čepānes iesniegumu šajā drošības iestādē. Tas tika iesniegts dienu pēc Saeimas komisijas sēdes, 5.septembrī, un jau nākamajā dienā policijas pārstāvji aicināja deputātu uz sarunu, kura notiks šodien.

4.septembra Saeimas Juridiskās komisijas sēdē tika aktualizēts jautājums par grozījumiem Satversmē, tās preambulā. Saeimas Juridiskās komisijas vadītāja mēģināja vairāku sabiedrībā pazīstamu politiķu un viņiem tuvu stāvošo cilvēku sagatavotos preambulas grozījumus, kas vasaras laikā tapuši slepenās sanāksmēs, pasniegt kā Levita personīgo iniciatīvu, pauž SC.

Elksniņš iepriekš aicināja koalīcijas pārstāvjus būt godīgiem un norādīt, ka pie preambulas projekta ir strādājuši "Vienotības", Reformu partijas, nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un Zaļo un zemnieku savienības pārstāvji bez apvienības "Saskaņas centrs" (SC) pieaicināšanas.

Vaicāta, vai pie preambulas projekta strādājusi minēto politisko spēku pārstāvju darba grupa, Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (V) to noliedza. Politiķe skaidroja, ka, līdzīgi kā vairākus citus cilvēkus, arī viņu Levits ir pieaicinājis preambulas jautājuma skatīšanā. Taujāta, vai starp pieaicinātajiem cilvēkiem bijuši arī minēto partiju pārstāvji, deputāte atbildēja, ka "tur ir arī ārpus partijām" esošas personas.

Viņa aicināja par preambulas veidošanā iesaistītajiem vaicāt pašam ES tiesas tiesnesim, piebilstot, ka Levits ir gājis uz atsevišķu partiju valdes sēdēm un ar projektu kopumā iepazīstinājis ļoti plašu sabiedrību. Tāpat par to runāts šogad notikušajā Konstitucionālās politikas seminārā Bīriņos, skaidroja Čepāne.

Satversmes preambulas projekta prezentācija notiks 27.septembrī plkst.12 Saeimas Juridiskās komisijas paplašinātajā sēdē, pauda Čepāne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!