Rīgas dome plāno pirmdien saņemt Latvijas Nacionālā teātra Lielās skatītāju zāles un Baltās zāles apsekošanas atzinumu un cer, ka jau otrdien Rīgas darba inspekcija teātrī atļaus uzsākt viesizrādes. Savukārt par zāles rekonstrukciju nākamnedēļ plāno izsludināt slēgto konkursu.
Domes Īpašuma departamenta vadītājs Jānis Zviedris pastāstīja, ka nedrošie apmetuma elementi Baltajā zālē tiks pārsegti ar drošības sietiem, iespējams, tādi būs nepieciešami arī skatītāju zālē. Zviedris sacīja, ka pēc apsekošanas slēdziena saņemšanas un drošības sietu nostiepšanas dome vērsīsies pie darba inspekcijas ar ierosinājumu atsākt teātra darbību.

Savukārt domes konkursa komisija trešdien apstiprināja konkursa nolikumu par tiesībām veikt teātra vēsturisko telpu restaurācijas projekta izstrādi, pastāstīja Īpašuma pārvaldes direktors Oļegs Burovs. Firmas izstrādās Skatītāju zāles, Baltās zāles un foajē restaurācijas projektu.

Komisija sagaidīs nepieciešamos dokumentus no Rīgas pieminekļu inspekcijas un izsludinās konkursu. Konkurss būs slēgts, un tajā piedalīsies 7 firmas, kuras viņš nevēlējās nosaukt. Ņemot vērā darba specifiku, konkursā piedalīsies firmas, kurām ir licence restaurācijas darbiem. Burovs uzsvēra, ka nav daudz tādu firmu, kas var izstrādāt šādu projektu.

Savukārt ceturtdien operatīvajā sanāksmē kopā ar firmu "Graf X", kas izstrādā kopējo teātra remontdarbu projektu, spriedīs par teātrim nepieciešamās tehnoloģijas iegādi. Jau vēstīts, ka teātrim vajadzīga skatuves tehnika un jaunas elektroinstalācijas.

Tāpat dome apsver iespēju izsludināt konkursu arī par teātra ēkas jumta remontu, jo jumtā ir vairāki mākslinieciskie elementi. Konkursa uzvarētājs varētu sākt gatavot šos elementus un pēc teātra sezonas beigšanās pavasarī tos uzreiz uzstādīt.

Rīgas reģionālā valsts darba inspekcija pirmdien apturējusi teātra skatītāju zāles darbību, jo naktī no 6. uz 7.septembri nelielā platībā nobruka griestu apmetums, kas ļauj griestus uzskatīt par avārijas stāvoklī esošiem.

Teātra atjaunošanas projektu pašlaik izstrādā firma "Graf X", un remontdarbi varētu maksāt 6 miljonus latu. Šādus līdzekļus nevarēs atrast ne Kultūras ministrija, ne Rīgas dome, taču pašvaldība līdzekļu vākšanai sola atvērt ziedojumu kontu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!