Foto: LETA

Jautājumu saistībā ar turpmāko valsts pārraudzībā esošo koledžu statusu nolemts izvērtēt un atsevišķā informatīvajā ziņojumā valdībai iesniegt līdz 30. jūnijam. Vienlaikus līdz 15. aprīlim Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) vienosies ar Iekšlietu ministriju (IeM) par risinājumiem saistībā ar iekšlietu sistēmas koledžu statusu un to attīstību kopējā izglītības iestāžu sistēmā, portālu "Delfi" informēja IZM.

IZM skaidro, ka patlaban izstrādātais rīkojuma projekts, ko paredzēts skatīt tuvākajā valdības sēdē, paredz, ka IZM sadarbībā ar Kultūras ministriju, Labklājības ministriju, Veselības ministriju un Zemkopības ministriju jāsagatavo un izglītības un zinātnes ministram līdz 30. jūnijam jāiesniedz Ministru kabinetā informatīvais ziņojums par turpmāku risinājumu saistībā ar koledžu statusu un attīstību profesionālās izglītības iestāžu sistēmā, ievērojot attiecīgās nozares prasības un specifiku nozares cilvēkresursu sagatavošanai.

Vienlaikus līdz 15. aprīlim IZM vienosies ar IeM par risinājumiem saistībā ar iekšlietu sistēmas koledžu statusu un to attīstību kopējā izglītības iestāžu sistēmā.

IZM izstrādājusi konceptuālā ziņojuma projektu par augstskolu pārvaldības modeļa maiņu, to paredzēts valdībā skatīt 18. februārī. Konceptuālā ziņojuma mērķis ir nodrošināt kompleksus strukturālos risinājumus augstākās izglītības un zinātnes nozares starptautiskajai konkurētspējai, fokusējoties uz trīs pīlāriem: pārvaldība, finansējums un cilvēkresursi, norāda ministrijā.

Konceptuālais ziņojums ir pamats, kas tiks izmantots nepieciešamo Ministru kabineta noteikumu un likuma grozījumu sagatavošanai sadarbībā ar nozari un sociālajiem partneriem.

Reaģējot uz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) precizēto konceptuālā ziņojuma "Par augstskolu iekšējās pārvaldības modeļa maiņu" projektu, iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) paudis satraukumu par iespējamām sekām, paredzot, ka iekšlietu resorā esošajām trīs augstākās izglītības iestādēm – Valsts policijas koledžai, Valsts robežsardzes koledžai un Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžai – tiks atņemts augstskolu institūciju statuss, tās padarot par profesionālās izglītības iestādēm.

Ģirģenu satrauca sekas, kādas šīs pārmaiņas varētu atstāt uz iekšlietu nozares prestižu un konkurenci. Viņš arī pauda nožēlu, ka projekta izstrādē Iekšlietu ministrijas (IeM) vai koledžu pārstāvji nav tikuši aicināti uz viedokļu apmaiņu koledžu statusa maiņas jautājumā, kas pamato daudzo neskaidro un diskutablo jautājumu pastāvēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!