Foto: F64
Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija "Cert.lv" saņēmusi informāciju par krāpniecisku kampaņu, kas vērsta pret lietotnes "Smart-ID" lietotājiem ar mērķi piekļūt lietotāju kontiem.

"Krāpnieciskos nolūkos lietotājiem tiek izsūtīti e-pasti it kā Smart-ID tehniskā atbalsta vārdā. E-pastā tiek paziņots par kritiskām kļūdām lietotāja Smart-ID kontā, un lietotājs tiek aicināts sazināties ar tehniskā atbalsta dienestu pa e-pastā norādīto tālruni," brīdina "Cert.lv".

Līdz šim e-pasti izsūtīti krievu valodā, taču iespējami e-pasti arī citās valodās, kā arī iespējami krāpnieciski telefona zvani, kuros zvanītāji uzdotos par Smart-ID atbalsta dienestu.

"Cert.lv" aicina nereaģēt uz šādiem e-pasta sūtījumiem un nekavējoties pārtraukt it kā Smart-ID vārdā saņemtus telefona zvanus. "Ja esat saskārušies ar šādu krāpniecības mēģinājumu, aicinām ziņot, rakstot uz cert@cert.lv. Ja esat veikuši komunikāciju ar krāpniekiem un snieguši vai ievadījuši savu piekļuves informāciju, aicinām nekavējoties sazināties ar savu banku," iesaka "Cert.lv".

Tiesa, šī nav pirmā reize, kad "Cert.lv" brīdinājis "Smart-ID" lietotājus. Pērn februārī Igaunijā "SEB" un "Swedbank" klienti piedzīvoja masveida pikšķerēšanas kampaņu ar mērķi izkrāpt sensitīvu bankas klientu informāciju un veikt nesankcionētus naudas pārskaitījumus. Nedēļu vēlāk šādu pašu kampaņu piedzīvoja arī Latvijas "SEB" bankas klienti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!