Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijā šī gada otrajā ceturksnī reģistrētas 200 918 kādam kibertelpas apdraudējumam pakļautas unikālās IP adreses, kas ir par 45 738 adresēm mazāk nekā pērnā gada otrajā ceturksnī, liecina informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" publicētā kibertelpas reģistrēto incidentu statistika.

Apkopotie dati atklāj, ka unikālajām IP adresēm visbiežāk reģistrētas konfigurācijas nepilnības - 113 995 gadījumi, seko citi reģistrētie gadījumi - 76 239, ļaundabīgais kods - 6987, ielaušanās mēģinājumi - 2204 informācijas vākšana - 613, bet neviens gadījums nav reģistrēts informācijas drošībai.

Savukārt visbiežāk ļaunatūras izplatībā reģistrēta "Mirai" ļaundabīgā koda grupa, kurai reģistrēti 3328 gadījumi, bet 1200 bija "Compromised-router" un 886 gadījumi bija "Pykspa" ļaundabīgā koda grupa.

Lai sniegtu pilnvērtīgāku Latvijas kibertelpas pārskatu un nodrošinātu datu starptautisku salīdzināmību, no 2017. gada 1. janvāra incidentu uzskaitei "Cert.lv" izmanto starptautiski lietotu incidentu taksonomiju. Statistikā visi reģistrētie un apstrādātie incidenti tiek uzskaitīti vienkopus, sadalot tos pa apdraudējumu veidiem, piemēram, ļaunatūra, ielaušanās, krāpšana, kā arī pa infekciju, piemēram, "Conficker", "Zeus", "Mirai", un ievainojamību, piemēram, "Opendns", "Openrdp" tipiem.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!