Cēsīs otrdien sabrukusi kāda pamesta nama siena, zem gruvešiem aprokot vismaz vienu cilvēku, kurš gājis bojā notikuma vietā.
Māja bijusi pamesta un tukša - grausts pilsētas centrā, kas pieder pašvaldībai. Sabrukusī siena bijusi 7 - 8 metrus augsta un aptuveni 12 metru gara.

Bojā gājušais ir vīrietis, kurš pēc pulksten 14 izgājis no Cēsu gaļas kombināta veikala un devies uz Vaļņu ielas pusi. Mājai brūkot, dolomīta akmeņi krituši arī uz veikala jumta, to krietni sabojājot.

Cēsu domes ārkārtas sēdē otrdien deputāti nolēmuši segt šīsdienas nelaimes gadījumā bojāgājušā bēru, kā arī nobrukušā mūra nojaukšanas izdevumus. Dome bēru izdevumu apmaksu uzskatot par savu morālo pienākumu.

"Zināms tikai, ka bojāgājušais bijis trūcīgs cēsinieks," teica domes priekšsēdētāja palīdze Jana Velvele.

Tagad brucinot nost mūra sienas otru, nesabrukušo pusi. Nojaukšanas izdevumus apmaksās dome.

Ārkārtas sēdē deputāti uzklausīja speciālistus, kuri informēja par ļoti daudzām bīstamām ēkām pilsētā. Deputāti bija vienisprātis, ka ar īpašniekiem būtu jāpanāk vienošanās par veco un bīstamo ēku nojaukšanu, rekonstrukciju vai konservāciju.

Velvele norādīja, ka problēmas radot ēkas, kas atzītas par valsts nozīmes pieminekļiem.

"Saskaņā ar likumu to var nojaukt tikai tad, ja ir projekts un ir zināmi potenciālie būvētāji," stāstīja domes pārstāve.

Velvele pastāstīja, ka zemi, uz kuras atradās arī mūris, denacionalizēja 1994.gadā. 1999.gada 19.jūnijā 1/20 daļu no zemes nopirka viena persona un tieši uz šī gabala atradās nogruvušais mūris.

Jaunais īpašnieks vēlējies veikt pārbūvi uz sava īpašuma. 7.martā viņš iesniedzis būvvaldē iesniegumu par mūra nojaukšanu. 9.martā nojaucamo objektu vīzēja Cēsu domes izpilddirektors Aino Salmiņš. 10.martā būvvaldē pieņēma lēmumu dot atļauju mūra nojaukšanai.

Tā kā saslima būvvaldes vadītāja vietnieks Jānis Zlaugotnis, aizkavējās lēmuma nosūtīšana īpašniekam. Tas, ka lēmums nav aizsūtīts, atklājies pavisam nesen - otrdienas rītā. Tad arī Zlaugotnis kopā ar komunālā dienesta priekšnieku Medni devās aplūkot mūri.

"Tobrīd neviens nevarēja paredzēt, ka pēcpusdienā notiks tāda nelaime," teica Velvele. Viņa arī informēja, ka īpašniekam par būvvaldes lēmumu bijis zināms, bet viņš neko nav varējis uzsākt bez rakstiska lēmuma saņemšanas.

Speciālisti kā mūra sabrukšanas cēloņus min pārāk lielo slodzi no smagā transporta intesīvās kustības pa blakus ieliņu. Tā sabrukšanu veicinājušas arī straujās klimata pārmaiņas. Aculiecinieki stāstījuši, ka mūris sevišķi deformējies pēdējā mēneša laikā.

Cēsu policija ierosinājusi krimināllietu par notikušo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!