Foto: Publicitātes foto
ēsu novadā realizētā profilaktiskā pētījuma kuņģa vēža savlaicīgai diagnostikai metodiku nākotnē varētu izmantot arī citas valstis, šonedēļ preses konferencē par līdz šim pētījumā paveikto pastāstīja Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes asociētais profesors un projekta zinātniskais vadītājs Mārcis Leja.

Pēc viņa teiktā, pētījums ar savu metodiku un pētniecības metodēm patlaban jau ir soli priekšā pasaulei un dos ieguldījumu vairākās nozarēs, ļaujot pozitīvi izskanēt Latvijas vārdam, jo pētījuma rezultāti un publikācijas ir ar starptautisku nozīmi. "To, ko patlaban dara Cēsīs, to ieteiks darīt citām valstīm," norādīja Leja.

Savukārt Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs (V) izteica gandarījumu par projektu, no kura ieguvēji ir visi. "Pētnieki ieguva labu bāzi, savukārt pašvaldības iedzīvotāji iegūst iespēju bezmaksas pārbaudēm, kas ir labi, jo cilvēki dažādu iemeslu dēļ pārbaudes neveic," atzina Cēsu mērs.

Kopš 9.oktobra Cēsīs darbojas Cēsu Profilakses un savlaicīgas diagnostikas centrs, kurā tiek veikts pētījums par vēža savlaicīgas diagnostikas tematiku. Par pētījuma dalībniekiem var kļūt iedzīvotāji vecuma grupā no 40 līdz 64 gadiem, un līdz šim Cēsu Profilakses un savlaicīgas diagnostikas centra pētījumā piedalījušies jau vairāk nekā 150 iedzīvotāji.

Kā norādīja pašvaldībā, pētījuma dalībnieki saņem profesionālas konsultācijas, savukārt izmeklējumu skaits ir atkarīgs no dalībnieku iedalījuma pamatgrupā vai kontroles grupā.

Patlaban tiek plānots, ka pētījums Cēsīs varētu turpināties vismaz līdz marta beigām, kopumā iesaistot ne mazāk kā 500 iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!