Valdība otrdien nolēma izmaksāt kompensācijas pašvaldībām, kuras cietušas vai kurām nodarīti zaudējumi saistībā ar Baltkrievijā notikušās dīzeļdegvielas noplūdi Daugavā.
Valdība nolēma kompensēt zaudējumus - 9178 latus četrām pašvaldībām – Daugavpils pilsētas domei, Daugavpils rajona Vecsalienas pagasta padomei, Krāslavas rajona padomei un Aizkraukles rajona padomei.

Zaudējumu kompensāciju paredzēts izmaksāt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, nesagaidot Krievijas kompānijas "Zapad-Transnefteprodukt" zaudējumu kompensācijas atmaksu Latvijas valsts budžetā.

Tā kā daļu no zaudējumu summas avansējuši pašvaldību uzņēmēji, tādējādi ievērojami ietekmējot savas saimnieciskās darbības rezultātus, savlaicīga kompensāciju izmaksa no valsts budžeta līdzekļiem pirms vienošanās ar Krieviju stimulētu pašvaldības un uzņēmējus arī turpmāk aktīvi iesaistīties vides piesārņojuma ierobežošanas pasākumos, ja tādi būtu nepieciešami, norāda Vides ministrija.

Jau vēstīts, ka 23.martā plkst.18.10 Baltkrievijā, Vitebskas apgabalā, notika avārija Krievijas kompānijai "Zapad-transnefteprodukt" piederošā naftas produktu maģistrālajā cauruļvadā "Družba". Avārijas dēļ, pēc pašas kompānijas vadības izteikumiem, vidē nonāca 220 tonnas dīzeļdegvielas.

Latvijas Zivju resursu aģentūra secinājusi, ka zivju resursus un to barības bāzi piesārņojums nav ietekmējis. Tomēr pavasarī dažādu organismu Daugavā ir bijis mazāk, tādēļ secināts, ka pastiprināta upes stāvokļa analīze jāturpina arī turpmāk.

Vides ministrija iepriekš bija aprēķinājusi, ka Latvijai nodarīti zaudējumi 324 123 latu apmērā. Latvija zaudējumus plāno piedzīt no Krievijas kompānijas "Zapad-transnefteprodukt".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!