Četras līdzšinējās valdošās koalīcijas partijas, ceturtdien tiekoties ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru, ir informējušas, ka vēlas strādāt Tautas partijas (TP) izvirzītā premjera amata kandidāta Edgara Zalāna vadībā.
Partijas cerot, ka šādā valdībā iesaistīsies arī piektā Saeimā pārstāvētā labējā partija - "Jaunais laiks", par ceturtdienas vakarā runāto informēja kāds tikšanās dalībnieks.

Pēc neoficiālas informācijas, Valsts prezidents nākamo premjera amata kandidātu varētu nosaukt otrdien, 11.decembrī, jo līdz nākamās nedēļas sākumam visiem premjera amata kandidātiem ir jāsniedz "mājasdarbs" - sava darbības programma pirmajām valdības darba dienām.

"Jaunā Laika" līderis Krišjānis Kariņš intervijā LNT ziņām ceturtdien vakarā, jautāts par JL rīcību, ja premjera amatam tiks izvirzīts Zalāns, atkāroti uzvēra, ka TP savu iespēju vadīt valdību ir izsmēlusi.

Premjera amata kandidātiem "mājasdarbā" jānorāda, uz kādiem principiem tiks veidota koalīcija, kā arī jāapraksta, ko iecerēts panākt pirmajās 100 dienās.

JL pārstāvji prezidentam sacījuši, ka vēlētos strādāt trīs partiju koalīcijā, jo tad koalīcijas partneriem būtu lielāka atbildība un cits citu nevarētu ignorēt. "Valsts prezidents tomēr domā, ka kopā ir jāstrādā visām piecām partijām," sacīja TP Saeimas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis.

Partijas paudušas vēlmi, lai valdība tiktu izveidota līdz Ziemassvētkiem, vēlākais līdz 21.decembrim, jo pēc tam Saeimā sākas sesiju starplaiks.

JL valdes priekšsēdētājs Krišjānis Kariņš atturīgi izteicās par iespēju strādāt Zalāna vadībā, sakot, ka tagad viss ir prezidenta rokās, kuram jāizvēlas, vai turpinās valdīt esošā koalīcija un tās politika ar Zalānu priekšgalā, vai [Valdis] Dombrovskis, "kurš spēs garantēt tiesiskuma nodrošinājumu un tautas tiesības ierosināt Saeimas atlaišanu, ja politiķi nepilda savus solījumus".

"Mūsu izvēle ir pilnīgi skaidra - JL pauž vienotu atbalstu Dombrovskim," sacīja Kariņš, atbildot uz jautājumu, kas notiks gadījumā, ja valdību uzticēs veidot Zalānam.

Prezidenta preses sekretāre Inta Lase sacīja, ka prezidents ir iesaistījies partiju sarunās par valdības veidošanu, taču nekādus komentārus pagaidām nesniegs. "Savu viedokli gan par premjera amata kandidātu, gan partiju uzklausīšanu prezidents paudīs nākamnedēļ," sacīja Lase un norādīja, ka tad arī varētu būt zināms, kam Zatlers uzticēs veidot nākamo Ministru kabinetu.

Zatlers ceturtdien tikās ar iespējamajiem premjera amata kandidātiem - Zalānu, JL izvirzīto Valdi Dombrovski un Latvijas Pirmās partijas un "Latvijas ceļa" pārstāvi Ivaru Godmani.

TP izvirzītais premjera amata kandidāts, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Zalāns, ja viņam tiks uzticēta valdības veidošana, tajā vēlētos apvienot visas piecas Saeimā pārstāvētās labējās partijas. "Tomēr lēmums par dalību valdībā būs jāpieņem katram pašam," paziņoja Zalāns.

Zalāns pauda viedokli, ka partijām ir jāsamazina savas ambīcijas un vairāk jādomā par to, ko tās var izdarīt sabiedrības labā. "Latvijas sabiedrībai ir vajadzīga pietiekami ātra, bet nesasteigta valdības izvēle," sacīja Zalāns.

Gadījumā, ja Valsts prezidents uzticēs veidot jauno valdību iekšlietu ministram Godmanim, viņa galvenais darbs būšot cīņa ar inflāciju un dzīves dārdzības apturēšana. Godmanis norādīja, ka vēl viens svarīgs jautājums, kas jārisina nākamajai valdībai, būs enerģētika.

Savukārt Dombrovskis pauda savu redzējumu par tiesiskuma nostiprināšanu valstī, ekonomisko un sociālo jautājumu risināšanu. "Mēs runāsim ar visām labējām partijām," sacīja Dombrovskis un norādīja, ka JL labprātāk strādātu trīs vai četru partiju koalīcijā, taču, ja koalīcijā būs piecas partijas, vajag noteikt stingras vienošanās, kādā tiek ņemti vērā arī citu koalīcijas partiju viedokļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!