Četras ārpusparlamenta partijas ceturtdien vienojās pēc ievēlēšanas Rīgas domē sadarboties ar sociāldemokrātiem un "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK), bet nekādā gadījumā nesadarbosies ar "Latvijas Ceļu" (LC) un Tautas partiju (TP), jo tās esot pārāk "elitāras".
Šis sadarbības modelis neattiecas uz sadarbību reģionālajās pašvaldībās, BNS uzzināja tikšanās laikā, kurā tikās partiju priekšsēdētāji un partiju priekšsēdētāju vietnieki.

Latvijas Demokrātiskā partijas (LDP), Darba partijas, Latvijas Zemnieku savienības un Zaļās partijas vadītāji vienojās pirms pašvaldību vēlēšanām realizēt pozitīvu priekšvēlēšanu taktiku vienam pret otru.

LDP priekšsēdētāja vietnieks Igors Graurs sacīja, ka LC un TP būs tās partijas, pret kurām šīs četras partijas uzstāsies reklāmas kampaņā. Arī Darba partijas priekšsēdētājs Aivars Kreitus norādīja, ka priekšvēlēšanu kampaņas laikā vajadzētu norādīt uz LC un TP iepriekš dotajiem solījumiem vēlētājiem, kuri tā arī nav realizēti dzīvē.

Savukārt partiju vadītāji vienojās, ka uz reģioniem neattiecas Rīgas sadarbības modelis, jo reģionālajās pašvaldībās svarīgs ir cilvēciskais faktors un tajās ir pieļaujama partiju sadarbība ar TP un LC.

Partiju vadītāji prognozēja, ka neviena partija Rīgā vēlēšanās neiegūs balsu vairākumu un arī kāda no divām lielajām partijām neiegūs balsu vairākumu kopā.

Tika prognozēts, ka iespējamie koalīcijas modeļi varētu būt divi. Viens varētu būt TB/LNNK, sociāldemokrāti un LC vai kāda no mazajām partijām, vai sociāldemokrāti un politisko organizāciju apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā", un Krievu partija.

Visu četru partiju pārstāvji bija arī pārliecināti, ka LC kā ilggadēju Rīgas domes "kodolu" varētu nomainīt TB/LNNK. Partiju vadība nolēma arī turpmāk tikties šādās sēdēs, lai sīkāk pārrunātu sadarbību arī atsevišķās reģionālajās pašvaldībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!