Foto: Viesturs Radovics, DELFI

Četri Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) mediķi grasās tiesāties ar slimnīcu saistībā ar rīkojumu par viņu rotāciju uz citām nodaļām pēc tam, kad viņi atklāti pauduši savu viedokli par neatrisinātām problēmām iestādē, otrdien raksta laikraksts "Latvijas Avīze".

Laikraksts vēsta, ka patlaban ar Stradiņa slimnīcas arodorganizācijas palīdzību viņi gatavojot prasību tiesā pret Stradiņa slimnīcu, kas izdevusi, viņuprāt, prettiesisku rīkojumu, pārkāpjot Darba likumu.

Slimnīcas valdes priekšsēdētājs Rinalds Muciņš ir izdevis rīkojumu aizrotēt uz citām nodaļām divus augsti profesionālus ārsta palīgus un medicīnas māsu, kā arī pieredzējušu atbildīgo ārsti pēc publikācijas "Latvijas Avīzē", kur tika atklātas būtiskas darba organizācijas problēmas PSKUS Neatliekamās medicīnas centrā (NMC), kā arī citēta mediķu rakstītā vēstule slimnīcas valdei un norādīts uz centra vadītāja vietnieka Roberta Fūrmaņa rupjo izturēšanos pret saviem kolēģiem.

"Latvijas Avīze" raksta, ka redakcijai ir zināmi šo mediķu vārdi un uzvārdi, bet viņi lūguši tos publiski neminēt.

Arodorganizācijas vadītāja anestezioloģe un reanimatoloģe Sarmīte Plūme laikrakstam atzinusi, ka arodbiedrība savus darbiniekus aizstāvēs ar demokrātiskām metodēm. NMC darbinieki vērsušies valdē ar lūgumu apturēt izdoto rīkojumu par viņu pārvietošanu uz citām nodaļām, "bet tas netika izdarīts, un tagad diemžēl ir aizgājis tik tālu," viņa norādījusi.

NMC darbinieki par nepatīkamām situācijām, ko ne tikai viņiem, bet arī citiem kolēģiem rada nepieņemamā, cieņu aizskarošā Fūrmaņa attieksme, vērsušies ar iesniegumu arī slimnīcas ētikas komisijā, ko vadīja endokrinoloģe Lauma Jaunozola (patlaban komisijai ir cits vadītājs, jo iepriekšējai komisijai ir beidzies pilnvaru laiks).

Toreizējā komisijas vadītāja pastāstījusi, ka izskatīts jautājums par komunikācijas un darba kultūras sakārtošanu NMC. Neko vairāk daktere nevēlējās skaidrot, vien piebilda, ka, paužot viedokli slimnīcas valdei, neesot slēpusi, ka, iespējams, ir cilvēki, kuri no vadošiem amatiem esot jātur pa gabalu.

Fūrmanis šos pārmetumus "Latvijas Avīzei" vērtēja, sakot, ka ne pret vienu darbinieku neesot rupji izturējies, acīmredzot tie esot meli.

Muciņš ar slimnīcas sabiedrisko attiecību speciālistes Evijas Mileiko starpniecību "Latvijas Avīzei" atzinis, ka "slimnīca risina visus konfliktus, izmantojot instrumentus un iespējas, kas ir tās rīcībā, jo apzinās, ka katra atrisināta situācija ir solis tālākai slimnīcas attīstībai."

Veselības ministrija kā PSKUS kapitāldaļu turētāja lūgs slimnīcas valdi sniegt skaidrojumus par iespējamiem neapmierinošajiem darba apstākļiem un izveidojušos situāciju slimnīcas NMC, atsaucoties uz ministrijas pārstāvja Oskara Šneidera teikto, ziņo "Latvijas Avīze".

Laikraksts atgādina, ka jau aizvadītā gada nogalē ne tikai pieminētie četri mediķi, bet arī citi NMC darbinieki bija uzrakstījuši vēstuli slimnīcas valdei un padomei, kurā izklāstītas visas ilgstoši neatrisinātās problēmas, kas darbinieku ieskatā novedušas pat pie pacientu drošības apdraudējuma.

Pēc tam NMC esot veikts iekšējais audits, lai pārliecinātos, vai vēstulē paustais atbilstot auditā konstatētajam, un esot izstrādāts rīcības plāns, lai ieviestu uzlabojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!