Foto: PantherMedia/Scanpix

Aizvadītajā gadā iekšlietu sistēmas darbiniekiem kopumā piešķirti 14 032 apbalvojumi, kas ir par 25% vairāk nekā gadu iepriekš, bet četru gadu laikā apbalvojumu skaits pieaudzis par 152%, liecina Iekšlietu ministrijas (IeM) un tās padotības iestāžu disciplinārās prakses 2013.gada gala pārskats.

Pagājušā gadā Valsts robežsardzes darbiniekiem piešķirti 7084 apbalvojumi, bet 5794 apbalvojumi piešķirti Valsts policijas darbiniekiem. Savukārt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam piešķirti 795 apbalvojumi, bet 151 apbalvojums ticis Drošības policijas darbiniekiem.

Kā liecina pārskatā publicētās aplēses, visas tiesībsargājošās iestādes, izņemot Drošības policiju, ir pieredzējušas apbalvojuma skaita pieaugumu. Savukārt Drošības policija pērn saņēmusi par 0,66% apbalvojumu mazāk nekā gadu iepriekš.

Tāpat pārskatā teikts, ka pārējo IeM padotībā esošo iestāžu darbiniekiem piešķirto apbalvojumu skaits salīdzinoši ir ievērojami mazāks un svārstīgāks. Ministrijas darbiniekiem piešķirti 78 apbalvojumi, bet Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes darbiniekiem piešķirti 72 apbalvojumi. Vēl mazāk apbalvojumu saņēmusi Nodrošinājuma valsts aģentūra, kuras darbinieki tikuši pie kopumā 49 apbalvojumiem, bet ministrijas Veselības un sporta centra darbinieki saņēmuši septiņus apbalvojumus, savukārt Informācijas cents saņēmis tikai divus apbalvojumus.

2013.gadā apbalvojumi 12 689 gadījumos piešķirti amatpersonām ar speciālo dienesta pakāpi, bet 1248 gadījumos apbalvojumus saņēmuši darbinieki, ar kuriem noslēgts darba līgums. Tikai 95 apbalvojumus no visiem saņēmušas personas, kas ir valsts civildienesta ierēdņi.

Gandrīz puse jeb 6954 apbalvojumi ir bijuši naudas balvas vai cita vērtīgas balvas, savukārt 2797 jeb 20% no visiem piešķirtajiem apbalvojumiem bijusi pateicība. 17% piešķirts papildatvaļinājums līdz desmit dienām, bet 11% no visiem apbalvojumiem bijuši goda raksti, atzinības raksti vai krūšu zīme.

Tikai 1,4% gadījumu kā apbalvojums piešķirta pirmstermiņa kārtējā speciālā dienesta pakāpe, bet 27 gadījumos, kas ir mazāk nekā 1%, kā apbalvojums piešķirts personīgais šaujamierocis vai aukstais ierocis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!