Foto: LETA

Jaunā konservatīvā partija (JKP) ir saklausījusi koalīcijas partnera "KPV LV" un premjera apņemšanos risināt Pāvela Rebenoka ietekmes likvidēšanu Ekonomikas ministrijas struktūrās, tādēļ gatava atbalstīt Jāņa Vitenberga (KPV LV) apstiprināšanu ekonomikas ministra amatā, portāls "Delfi" uzzināja partijā. Paredzams, ka balsojums par ministru notiks ceturtdien, kad Saeima sanāks uz sēdi.

Valsts prezidenta kanceleja informēja portālu "Delfi", ka trešdien, Valsts prezidentam Egilam Levitam sazinoties ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV), ticis runāts arī par valdības darbu. Kariņš informējis Valsts prezidentu, ka ceturtdien Saeimā apstiprināšanai amatā virzīs ekonomikas ministra amata kandidātu Vitenbergu. Abas puses pauda viedokli, ka šajā krīzes situācijā ekonomikas ministram ir pēc iespējas ātrāk jāpievienojas valdības darbam. Ekonomikas ministram arī būtu jāpieaicina ministrijas vadībā kompetenti speciālisti ar autoritāti, vēsta kanceleja.

Kariņš trešdien ir nosūtījis Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (NA) vēstuli ar aicinājumu Saeimai lemt par uzticības izteikšanu ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam, portālu "Delfi" informēja Ministru prezidenta preses sekretārs Sandris Sabajevs.

"Ārkārtējās situācijas laikā valdībai ir jāstrādā pilnā sastāvā, it īpaši apzinoties, ka koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatību ierobežojošie pasākumi rada nepieciešamību operatīvi izstrādāt un ieviest atbalsta pasākumus uzņēmējdarbībai, kā arī strādāt pie ekonomikas atveseļošanās plāna. Apspriežot Vitenberga kunga kandidatūru ar valdību veidojošo politisko partiju pārstāvjiem, neesmu saņēmis nevienu iebildumu," norāda Kariņš.

Viņš lūdzis Saeimu par Vitenberga apstiprināšanu ministra amatā lemt jau tuvākajā sēdē ceturtdien, 2. aprīlī.

Otrdien notika JKP, "KPV LV" un Ministru prezidenta trīspusējās sarunas par ekonomikas ministra kandidāta apstiprināšanu. "Tikšanās laikā mēs saklausījām partneros apņemšanos risināt jautājumu par Pāvela Rebenoka ietekmes likvidēšanu Ekonomikas ministrijas struktūrās. Mūsu partneri un premjers apliecināja, ka valsts drošības jautājumi, īpaši šādas krīzes laikā ir ļoti aktuāli un tāpēc Ekonomikas ministrijā un tās pakļautības iestādēs būtu jāstrādā godprātīgiem, profesionāliem un valstij lojāliem cilvēkiem, par kuru uzticamību nebūtu šaubas valsts drošības iestādēm. Ja šis jautājums tiek atrisināts, mēs neredzam šķēršļus Vitenberga apstiprināšanai ekonomikas ministra amatā," uzsver JKP valdes priekšsēdētājs Jānis Bordāns.

JKP jau iepriekš ir norādījusi, ka "pašlaik Latvijas ekonomiku ir piemeklējusi krīze, kādu Latvija nav pieredzējusi ilgus gadus, un ekonomikas ministrs būs tas cilvēks, kuram būs jāvada visas Latvijas tautsaimniecības atgūšanās no krīzes. Jau pašlaik sabiedrībā ir izskanējušas pamatotas šaubas, vai valsts iesaiste uzņēmumu un darbavietu glābšanā būs taisnīga un vai valsts atbalsts tiks sniegts tiem, kuriem tas tiešām ir visvairāk nepieciešams, vai arī dažiem pietuvinātajiem, kuri saistīti ar bēdīgi slaveno "Rebenoka reideru (sirotāju) grupējumu"".

JKP arī uzskata, ka šajā krīzes situācijā valsts nevar vilcināties ar profesionāla Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra izvēli, tāpēc Valsts kancelejai nekavējoties būtu jāizsludina konkurss uz Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra amata vietu, ko ieņemtu pieredzējis un godprātīgs profesionālis ar krīzes vadības pieredzi.

JKP pozīcija nav mainījusies arī jautājumā par Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadības izvēli, kur JKP atbalsta "KPV LV" virzīta pārstāvja iecelšanu. "KPV LV" ir vairāki pieredzējuši deputāti, kas varētu ieņemt šo amatu un kuri nebūtu zaudējuši reputāciju un drošības iestāžu uzticamību, uzskata JKP.

"Delfi" jau vēstīja, ka JKP uzskata, ka šo amatu nevar ieņemt cilvēks, kurš ir zaudējis pielaidi valsts noslēpumam un līdz ar to uzticību Latvijas sabiedroto acīs. Jau ziņots, ka "KPV LV" šim amatam izvirzījusi Ralfu Nemiro, kuram pielaide anulēta.

Kariņš trešdien no rīta intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja, ka izskatīšanai ceturtdienas, 2. aprīļa, Saeimas sēdē virzīs jautājumu par Vitenberga apstiprināšanu ekonomikas ministra amatā, vēstīja aģentūra LETA. "Es esmu runājis ar visiem mūsu sadarbības partneriem un ne no viena neesmu dzirdējis nevienu iebildumu pret Jāņa Vitenberga kandidatūru kā tādu. Tātad es uz šo ceturtdienu virzīšu Vitenberga kungu apstiprināšanai Saeimā," sacīja premjers.

"KPV LV" Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Ēriks Pucens portālam "Delfi" arī apstiprināja, ka ceturtdien tiks balsots par ekonomikas ministra apstiprināšanu amatā.

"Delfi" jau ziņoja, ka Saeimas deputātiem pēc ilgāka laika pašizolācijā, sanākot uz Saeimas sēdi ceturtdien, varētu būt jālemj jautājums par ekonomikas ministra amata kandidāta Vitenberga apstiprināšanu amatā. Valdošās koalīcijas partiju pārstāvji atzina, ka ieilgusī stīvēšanās starp JKP un "KPV LV" būtu ātrāk jāatrisina, tomēr balsojums par krīzes apstākļos tik nepieciešamo ekonomikas ministru nenotiks, ja par to nebūs gatavas balstot visas piecas koalīcijas partijas.

Jautājums par jauna ekonomikas ministra apstiprināšanu koalīcijas dienas kārtībā ir jau kopš 13. marta, kad Satversmes aizsardzības birojs paziņoja par pielaides valsts noslēpumam anulēšanu līdzšinējam ekonomikas ministram Nemiro. Tas notika nākamajā rītā pēc tam, kad Ministru kabinets Covid-19 izplatības ierobežošanai valstī izsludināja ārkārtējo situāciju.

Pēc dažām dienām Nemiro iesniedza demisijas rakstu un "KPV LV" frakcija ekonomikas ministra amatam izvirzīja Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītāju Vitenbergu, kuram kā Saeimas Nacionālās drošības komisijas loceklim ir arī nepieciešamā pielaide valsts noslēpumam. "KPV LV" arī brīdināja partnerus, ka valdībā turpina darbu tikai krīzes dēļ, bet pēc tam varētu lemt par valdības maiņu.

Tomēr JKP jau uzreiz signalizēja, ka tai nav īsti pa prātam šis kandidāts, norādot, ka ar ministra nomaiņu vien nepietikšot, jo ministrijā ir komanda, ko izveidojis iepriekšējais ministrs, kas rada daudzus jautājumus. Kopš tā laika koalīcijai vēl nav izdevies panākt vienošanos par jauna ekonomikas ministra apstiprināšanu, lai gan visi uzsver, ka krīzes situācijā tā ir "atslēgas" ministrija. Pagājušā nedēļā arī Valsts prezidents Egils Levits pauda viedokli, ka krīzes laikā nevajadzētu kavēties ar ekonomikas ministra apstiprināšanu.

Pirmdien, 30. martā, koalīcijas partiju sadarbības sanāksmē šis jautājums esot tikai nedaudz pārrunāts saistībā ar Saeimas plānoto sēdi ceturtdien, tomēr koalīcijas Saeimas frakciju vadītāju sarunas par to esot bijušas garas, žurnālistiem pēc sēdes atzina partiju pārstāvji, paužot cerību, ka JKP un "KPV LV" atradīs kopīgu valodu, lai ceturtdien ministrs amatā tiktu apstiprināts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!