Foto: LETA
Ceturtdien pulksten 8.30 pie Saeimas nama paredzēta protesta akcija pret "Grozījumiem Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā", portālu "Delfi" informēja "Feminstu Foruma" pārstāvji.

Ceturtdien Saeima plāno trešajā lasījumā skatīt likuma grozījumus Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma 17. pantā, kas paredz, ka turpmāk tikai dzemdējušas sievietes drīkstēs ziedot savas olšūnas. Kā norāda aktīvisti: ''Demisionējušā veselības ministra Gunta Beleviča priekšlikums aizliegt nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas ir ne tikai neētisks, bet ir arī pretrunā ar nacionālajām, Eiropas Savienības un starptautiskajām tiesību normām, kā arī vienkārši veselo saprātu.''

Tāpat aktīvisti pauž pārliecību, ka reproduktīvās veselības likums nenosaka līdzīgu ierobežojumu vīriešiem, tādējādi likuma grozījumi diskriminē donorus pēc dzimuma, kas nav pieļaujami saskaņā ar Satversmi, Eiropas Savienības (ES) un starptautiskajiem tiesību aktiem.

Jau ziņots, ka grozījumu izskatīšana sākotnēji bija paredzēta 9. jūnijā, taču tika pārcelta uz nākamo Saeimas sēdi 16. jūnijā. Arī 9. jūnija rītā pie Saiemas nama notika pikets, kas saskaņā ar organizatoru aplēsēm pulcēja aptuveni 150 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!