Foto: LETA
Ceturtdien, 7. oktobrī, sasaukta Valsts operatīvās medicīniskās komisijas (VOMK) sanāksmē, kurā spriedīs par nepieciešamību veselības aprūpes jomā izsludināt ārkārtas situāciju, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijā (VM).

VOMK sēde plānota pulksten 9.30 un tajā spriedīs, vai esošajā epidemioloģiskajā situācijā nepieciešamas veselības aprūpes jomā izsludināt ārkārtējo situāciju.

VOMK ir konsultatīva un koordinējoša institūcija, kuras darbības mērķis ir nodrošināt veselības nozares institūciju saskaņotu darbību ārkārtas medicīniskajā situācijā un ārkārtas sabiedrības veselības situācijā.

VOMK veido pārstāvji no VM, Nacionālā veselības dienesta, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Slimību profilakses un kontroles centra, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas, Zāļu valsts aģentūras, Veselības inspekcijas, Valsts asinsdonoru centra un Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra.

Jau ziņots, ka 2020. gada decembrī Latvijas veselības aprūpes jomā tika izsludināta ārkārtas situācija, ņemot vērā lielo slimnīcu noslodzi, ko izraisīja lielais Covid-19 stacionēto pacientu skaits un ārstniecības personu trūkums.

Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) trešdien rīkotajā preses konferencē infektologs Uga Dumpis pavēstīja, ka, lai apturētu augstos Covid-19 saslimstības rādītājus, ar vakcināciju vien nepietiks – ir nepieciešams vismaz uz pusi samazināt kontaktu skaitu starp visiem cilvēkiem, neatkarīgi no vakcinēšanās fakta.

Dumpis aicināja valdību ceturtdien pieņemt nopietnus lēmumus, pretējā gadījumā vēl vienas nedēļas straujš saslimstības kāpums novedīs pie "pilnas katastrofas".

Savukārt LĀB valdes loceklis, nefrologs Kārlis Rācenis norādīja, ka situācija veselības nozarē ir apokalipses priekšā un, lai gan saslimstības rādītāji ir līdzīgi kā pagājušā gada novembrī, taču stāvoklis ir smagāks nekā iepriekš. Covid-19 saslimstības rādītāji tiek sasniegti daudz straujāk un tas "rada bažas un izmisumu," norādīja mediķis.

Mediķus uztrauc Covid-19 situācija un straujais pacientu pieaugums ārstniecības iestādēs. Tas nozīmē, ka jāpārprofilē citas slimnīcas nodaļas, nepieciešama pacientu stacionēšana, nepieciešams pārprofilēt intensīvās terapijas gultas Covid-19 pacientiem, kas rada slogu uz veselības aprūpes sistēmu.

LĀB valdes loceklis, pneimonologs Alvis Krams norādīja, ka otrdien sasniegts septiņu dienu saslimstības rekords. Līdzīgs rādītājs bijis vien janvārī, taču tas tika sasniegts uz jau ieviestu Covid-19 drošības pasākumu fona – šobrīd šādu pasākumu nav, uzsvēra mediķis. Ja iepriekš viens cilvēks inficēja trīs citus, tad delta variants inficē jau septiņus, norādīja Krams.

Savukārt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule norādīja, ka sabiedrībai ir jāsolidarizējas ar mediķiem un jābūt gatavākiem par sevi parūpēties pašiem. Jābūt gataviem dzert tās zāles, ko izrakstījis ārsts, jānodrošina, lai mājās ir viss nepieciešamai drudža un citu slimību ārstēšanai, kā arī jāapsver, ar ko brauks uz slimnīcu gadījumā, ja dispečeris atbildēs, ka tā jādara, taču NMPD pārslodzes dēļ brigādi pie pacienta nosūtīt nevar. Tāpat iedzīvotājiem jāatkārto pirmās palīdzības sniegšanas principi.

"Šis ir aicinājums pārdomāt, kā rīkosimies. Sniega bumbas ātrumā veļamies iekšā krīzē. Ja nespējām solidarizēties, ejot uz vakcināciju, jāsolidarizējas tagad, lai veselības aprūpes pakalpojumi būtu pieejami tiem pacientiem, kuriem tie nepieciešami," pauda Cipule.

LĀB paziņojumā uzsver, ka valdība šobrīd ir pieļāvusi nekontrolētu Covid-19 izplatību sabiedrībā un politiķiem jābeidz pandēmiju izmantot politiskās cīņās un jāglābj veselības sistēma no sabrukuma.

Tik augsta saslimstība Latvijas situācijā nav pieļaujama, un to ar jebkādiem līdzekļiem ir jācenšas samazināt, norāda mediķi.

Eksperti uzskata, ka ierobežojumiem īslaicīgi būtu jāskar gan vakcinētos, gan nevakcinētos, jo slimība pašlaik nekontrolēti izplatās visur. Vienlaikus ir jāintensificē vakcinācija un jāglābj Latvijas cilvēki, kas turpmākajās nedēļās var saslimt un nomirt no Covid-19, uzsver LĀB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!