Ziedoņa Čevera dibinātā Brīvības partija sadarbosies ar Austrijas Brīvības partiju, kuras līderis no 1986.gada līdz 2000.gada 1.maijam bija galēji labējais politiķis Jergs Haiders. Brīvības partijas valdes priekšsēdētājs Gundars Prolis pastāstīja, ka abas partijas jau ir apmainījušās ar apsveikuma vēstulēm, uz Austriju ir nosūtīta Brīvības partija programma, drīzumā varētu sekot arī apmaiņa ar partiju vadītāju vizītēm.
Prolis atzina, ka abu partiju programmatiskās nostādnes "ir līdzīgas". "Mēs tāpat kā Austrijas Brīvības partija vēlamies labklājību ne kaut kur Eiropā, bet gan savā valstī," stāstīja Prolis. Abas partijas arī strikti iestājoties pret nelegālo imigrāciju Eiropā.

"Ne viss, kas mūs sagaida Eiropas Savienībā (ES), ir vērtējams pozitīvi, un mēs gribam sākt diskusiju par iespējamajām negācijām," skaidroja Brīvības partijas valdes priekšsēdētājs.

Austrijas Brīvības partija 1999.gada oktobrī notikušajās parlamenta vēlēšanās ieguva rekordlielu atbalstu - 26,9%, ieņemot otro vietu pēc sociāldemokrātiem. Haidera partijas biedru iekļaušana koalīcijas valdībā kopā ar konservatīvo Tautas partiju izraisīja asu ES reakciju - diplomātiskās sankcijas pret Vīni. Par ultralabējā politiķa Žana Marī Lepēna panākumiem Francijas prezidenta vēlēšanās Haiders teicis, ka tā ir "demokrātijas uzvara".

Haideru un viņa partiju par postfašistiskiem uzskata Čehijas premjerministrs Milošs Zemans, kurš izteicies, ka Austrijai vajadzētu "atbrīvoties" no Haidera. Savukārt Brīvības partijas tagadējā līdere, Austrijas vicekanclere Suzanne Rīsa-Pasere šādu Zemana izteiktu vērtējumu nodēvējusi par "demokrātijas brieduma trūkumu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!