Foto: LETA
Par jaunu partiju dibināšanu tiek runāts, spriests, baumots, jo latviešu tautas tradīcija ir uz katrām vēlēšanām gaidīt jaunu partiju, intervijā aģentūrai LETA atzīst ekspolitiķis bijušais partijas "Saimnieks" un Brīvības partijas līderis Ziedonis Čevers.

Potenciālo partiju dibinātāju uzvārdi jau ir skanējuši masu medijos. Pēc Čevera domām, jaunu partiju dibināšana ir vērtējama pozitīvi, tā nāks par labu gan valdošajai "Vienotībai", gan opozīcijas partijām. Tā liks politiķiem rūpīgāk pārdomāt pieņemamos lēmumus, būt dzīvīgākiem, pārvarēt varas sindromu.

Pēc Čevera domām, tas ir lielākais paradokss, ka Latvijā sociāldemokrāti ir "paputējuši". Paradokss, ka mums nav kreisi orientētas partijas klasiskajā izpratnē. Tas, kas patlaban ir politiskajā spektrā, pēc Čevera teiktā, drīzāk atgādina "skaļas dziesmas par labēji orientētu politiku, kas darbojas kreiso ideju gaismā".

Ja biedrība "Latvijas attīstībai" pārtaps partijā, grūti pateikt, vai Einars Repše veidos vēl vienu partiju vai arī viņa domubiedri iekļausies "Vienotības" sastāvā, norāda Čevers.

Ja politikā parādīsies valsts kontroliere Inguna Sudraba, pēc Čevera domām, tas būs ieguvums politiskajā spektrā. Sudraba ir viena no pieredzējušākajām finansistēm, viņa ļoti perfekti orientējas mūsu nekārtībās, zina, kas ir jāmaina. Sudraba ir pierādījusi, ka ir spilgta personība. Varu tikai novēlēt Sudrabai veiksmi politikā. Tomēr jāapzinās, ka "mesija" vien nevar palīdzēt. Katram savas problēmas jārisina pašam.

Jautāts par savu iespējamo atgriešanos politikā kādas jaundibinātās partijas sastāvā, Čevers atbild, ka neesot nevienam pateicis ne jā, ne nē. Aicinājumus viņš saņemot regulāri un no dažādām partijām. Pagaidām pozitīvu atbildi neesot devis nevienai.

Pēc Čevera domām, nekas nemainīsies, ja nāks jauni politiskie spēki, kas turpinās viens otru apkarot. "Un nedod Dievs, ja tie jaunie politiskie spēki nāks ar vēlmi atriebties vecajiem politiķiem. Tad mēs iesim tādā bezdibenī, no kura neatgriezīsimies," ir pārliecināts Čevers.

Tas ir viens no jautājumiem, kāpēc Čevers neatgriežos politikā. "Man nav vēlmes atriebties. Bet pagaidām naida izjūtu politiskajā gaisā es jūtu kā primāru. Mēs esam maza valsts, bet naidojamies par visu. Mēs turpinām diskutēt par pagātni, mēs nespējam piedot. Mēs pat kultūru esam padarījuši par politisku kaujas lauku. Mēs nepriecājamies par tiem pasākumiem, kas notiek Latvijā, mēs viņus pat neprotam latviskot un padarīt valstij tuvus. Mēs vienkārši viņus apkarojam. Ar to var beigties 90.gadu Atmoda, kuras mērķis bija dzīvot skaistā un laimīgā Latvijas valstī," saka Čevers.

Tomēr, ja veidosies tāds politiskais spēks, kas ar savu īso programmu piedāvās aktuālo jautājumu pozitīvu risinājumu, arī Čevers varbūt mainīs savu pašreizējo rezervēto nostāju. Atrasties statista lomā parlamentā viņš gan nevēloties un arī uz augstiem amatu krēsliem neraujoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!