Foto: Google Maps
Pēc Valsts valodas centra (VVC) priekšlikuma Pionieru ielu Ciemupē tomēr pārdēvēs par Celmlaužu, nevis Skautu ielu, informēja pašvaldībā.

Lai mazinātu Padomju armijas uzvaras un Padomju Savienības okupācijas laika liecības, Ogres novada pašvaldības domes sēdē 28.aprīlī deputāti pieņēma lēmumu Pionieru ielu Ogresgala pagasta Ciemupes ciemā pārdēvēt par Skautu ielu, tomēr pašvaldībā tika saņemts VVC priekšlikums Pionieru ielu saukt par Celmlaužu ielu.

Kā savā atzinumā norādīja VVC, Ogres novada domes 28.aprīļa lēmums ir pretrunā ar vietvārdu informācijas noteikumiem, kas paredz, ka vietvārdu piešķīrējinstitūcija nav tiesīga pieņemt lēmumu par oficiāla vietvārda vai oficiāla paralēlnosaukuma piešķiršanu, vietvārda statusa maiņu vai rakstības formas precizēšanu, ja objekta pašreizējais nosaukums pilnībā atbilst šo noteikumu prasībām. Tā kā attiecīgā objekta pašreizējais nosaukums "Pionieru iela" pilnībā atbilst vietvārdu informācijas noteikumu prasībām, priekšlikums par tā maiņu noraidāms kā nepamatots. Vārda "pionieris" pamatnozīme latviešu valodā ir "cilvēks, kas iesāk ko jaunu (kādā nozarē), celmlauzis". Šāda nozīme vārdam ir arī angļu valodā, no kuras tas aizgūts.

Padomju okupācijas laikā šim vārdam tika radīta un aktīvi lietota arī papildnozīme "bērnu komunistiskās organizācijas biedrs", taču VVC uzskata, ka mūsdienās tā vairs nav aktuāla, tādēļ nododama pilnīgai aizmirstībai un nav pamata uzskatīt, ka nosaukuma "Pionieru iela" turpmāka lietošana šā vārda pamatnozīmē varētu liecināt par iecietīgu attieksmi pret Padomju armijas uzvaras un Padomju Savienības okupācijas laika liecībām.

Ņemot vērā minēto, VVC izvirzīja priekšlikumu par oficiālā vietvārda "Pionieru iela" maiņu uz "Celmlaužu iela". Šādu ierosinājumu atbalstot arī daļa pašreizējās Pionieru ielas iedzīvotāju, kuri ir snieguši viedokli VVC.

Ogres novada domes sēdē 26.maijā atkārtoti tika skatīts jautājums par Pionieru ielas nosaukuma maiņu.

Pašvaldība uzskata, ka pašreizējā ģeopolitiskā situācija Eiropā, kas saistīta ar Krievijas militāro iebrukumu Ukrainā un izvērsto nežēlīgo karadarbību neatkarīgas, suverēnas valsts teritorijā, neļauj nodot pilnīgai aizmirstībai nevienu padomju okupācijas laika liecību, tostarp vārdam "pionieris" radīto un aktīvi lietoto papildnozīmi "bērnu komunistiskās organizācijas biedrs", līdz ar to Pionieru ielas nosaukums nav saglabājams.

Deputāti, ievērojot VVC priekšlikumu, nolēma Pionieru ielu Ciemupē pārdēvēt par Celmlaužu ielu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!