Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas Federācijas tiesas lēmums, piespriežot opozīcijas politiķim Aleksejam Navaļnijam cietumsodu, bija sagaidāms. Tas ir vēl viens solis sistemātiskā cilvēka tiesību un brīvības ierobežošanā Krievijā, paziņojumā presei norāda Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM).

Pret Navaļniju izvirzītās apsūdzības ir politiski motivētas, kā to vairākkārt atzinusi arī Eiropas Cilvēktiesību tiesa, noraida ĀM.

Ministrijā informē, ka tā atkārtoti pieprasījusi Navaļnija tūlītēju atbrīvošanu un aicina Krieviju ievērot tās starptautiskās saistības.

Eiropas Savienībai (ES) ir jāreaģē, tajā skaitā pieņemot sankcijas pret indivīdiem, kas pārkāpj Navaļnija tiesības.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" sacīja, ka spriedums ir "diezgan cinisks gājiens", piebilstot, ka Latvija noteikti rosinās iekļaut sankciju sarakstā gan tiesnešus, gan prokurorus gan citus, kas šādu nolēmumu sekmējuši.

Pēdējo gadu laikā esošie cilvēktiesību pārkāpumi norāda, ka būtu jāpieliek punkts tādiem projektiem kā "Nords Stream 2" un citiem, sacīja ministrs, pieļaujot, ka ir diezgan liela iespējamība, ka ES par šādām sankcijām vienosies, jo, ja Navaļnijam nosacītais sods nomainīts uz reālu, tad sankcijām būtu jāseko.

Sankcijas gan neesot vienas vai divu dienu jautājums, viņš piebilda.

Jau vēstīts, ka Maskavas tiesa pēc dienu garas tiesas sēdes otrdienas vakarā pasludināja spriedumu redzamākajam prezidenta Vladimira Putina kritiķim Aleksejam Navaļnijam. Tiesa piesprieda viņam trīs gadu un sešu mēnešu cietumsodu.

No tiem Navaļnijs 10 mēnešus jau izcietis iepriekš mājas arestā, kas nozīmē, ka kolonijā aiz restēm viņam būs jāpavada divus gadus un astoņu mēnešus, vēsta "The Moscow Times".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!