Foto: F64

Eiropas Savienības (ES) lielākais ienaidnieks ir nezināšana, uzrunājot klātesošos ES dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju konferencē (COSAC) Igaunijā, sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne (V/Par!).

"Brexit referendumā Apvienotās Karalistes balsstiesīgie īsti nezināja, par ko balso, proti, viņi nezināja, kādas var būt balsojuma praktiskās sekas," pauda deputāte.

"Mēs esam pieredzējuši, ka iedzīvotāji, saņemot objektīvu informāciju, kļūst pozitīvi noskaņoti pret ES," sacīja Čigāne, kā piemērus minot virkni mazo un vidējo uzņēmumu, kā arī zemnieku saimniecību pārstāvjus.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja rosināja konferencē diskusiju par to, ko ES varētu darīt, lai veicinātu sabiedrības izpratni par ES un cīnītos pret spekulācijām. ES "Brexit" sarunu vadītājs Mišels Barnjē sacīja, ka, informējot par ES darbu, nedrīkst pielietot tikai "vertikālu pieeju".

Savukārt diskusijā par ES drošību Eiropas lietu komisijas vadītāja uzsvēra nepieciešamību stiprināt ES valstu savstarpējo uzticību. Īpaši būtiska tā ir reizēs, kad ES dalībvalstīm ir informācija par potenciāliem riskiem citu valstu iedzīvotāju drošībai, sacīja Čigāne.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja, komisijas priekšsēdētājas biedrs Armands Krauze (ZZS) un komisijas deputāts Atis Lejiņš (V) no 26.novembra līdz 27.novembrim darba vizītē uzturējās Igaunijā, kur piedalījās COSAC sanāksmē, ko ik pusgadu rīko ES Padomē prezidējošās valsts parlaments. Šī pusgada sanāksmes dienas kārtībā ir jautājumi par ES nākotni, vienoto digitālo tirgus, ES drošības savienību un migrācijas ārējiem aspektiem, kā arī dalīšanās pieredzē, tuvinot ES jautājumus sabiedrībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!