Līdz ar akcīzes nodokļa pieaugumu cigarešu cenas gada nogalē varētu vairākkārt palielināties un sasniegt aptuveni 3,5 latus par paciņu, otrdien Saeimas veselības apakškomisijas sēdē informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāvji.
Saeimas Veselības apakškomisijas deputāts narkologs Jānis Strazdiņš (ZZS) portālam "Delfi" stāstīja, ka cenas gada nogalē Latvijā izlīdzināsies, salīdzinot ar citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm. Par to otrdien apakškomisijas deputātus esot informējuši VM pārstāvji.

"Dažus, kuriem varbūt nav tik labs atalgojums, tas varētu atturēt no smēķēšanas, " sacīja Strazdiņš.

Viņš pauda prieku, ka Latvijā paaugstināts akcīzes nodoklis cigaretēm, jo līdz šim cigaretes no Latvijas vestas arī uz citām valstīm un tas neesot nācis par labu nevienam.

Tāpat, pēc deputāta domām, atzinīgi vērtējams arī VM plāns smēķēšanas ierobežošanai, kas paredz no nākamā gada jūlija aizliegt smēķēšanu publiskās vietās.

Veselības ministrs Vinets Veldre portālam "Delfi" pastāstīja, ka paredzēts papildināt definīciju likumā un tās normas attieksies ne tikai uz cigaretēm un cigarellām, bet arī uz tabaku vispār un cigāriem. Ministrija strādā arī pie tabakas sertifikācijas, lai tabaka, kas ir cigaretēs, ko tirgo Latvijā būtu kvalitatīvāka.

"Esmu vairakkārt runājis ar tiesībargiem un VID, muitas vadību, ka strauji palielinot cenas jāskatās, kas notiks ar kontrabandu, jāpēta kādas ir cenas blakus tirgos – Lietuvā, Igaunijā, Baltkrievijā un Krievijā," stāstīja Veldre.

Veldre arī atzinis, ka, strauji palielinot cenas, "mazāk var atturēt rūdītus pīpmaņus no smēķēšanas, taču tas nostrādās preventīvi, lai jaunatne nesāktu smēķēt".

Jau vēstīts, ka pagājušā gada nogalē valdība apstiprināja grozījumus likumā "Par akcīzes nodokli", kas paredz tabakas izstrādājumiem šogad trīs reizes paaugstināt akcīzes nodokli.

VM izskatīšanai valdībā ir iesniegusi grozījumus likumā par tabakas izstrādājumu realizāciju, kas paredz no 2008.gada 1.jūlija aizliegt smēķēt publiskās vietās. Likumprojekts paredz no nākamā gada 1.jūlija aizliegt smēķēt visās izglītības iestādēs, daudzdzīvokļu dzīvojamo māju gaiteņos un citās koplietošanas telpās. Nedrīkstēs smēķēt arī darbavietās darba un koplietošanas telpās.

Pilnīgu smēķēšanas aizliegumu plānots noteikt arī publiskajās ēkās, būvēs un telpās, tostarp kinoteātros, koncertu zālēs, sporta zālēs, citās sporta ēkās un būvēs, kā arī citur.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!