Foto: DELFI
Atbilstoši būvniecības ieceres dokumentācijas nosacījumiem ir veikts sabrukušā Satekles ielas nama būvlaukumam blakus esošo māju monitorings, un Būvniecības Valsts kontroles birojs (BVKB) ir pieprasījis šī monitoringa atskaites, ar kurām tuvākajā laikā iepazīsies. Monitorings parādīs, cik lielas vibrācijas ir bijušas, "Delfi" uzzināja BVKB.

"Biroja rīcībā nav informācijas, kas liecinātu, ka citos būvlaukumos veiktas darbības varētu būt ietekmējušas ēkas sabrukšanu," norāda BVKB.

Jau rakstīts, ka ceturtdien kvartālā starp Satekles, Elizabetes, Dzirnavu un Ernesta Birznieka-Upīša ielām sagruva neapdzīvota piecstāvu ēka, kas atradās blakus namam E.Birznieka-Upīša ielā 6. Nams sagruva būvlaukumā, kur notiek nekustamā īpašuma attīstītāja "Linstow Baltic" plānotā Satekles biznesa centra būvdarbi. Būvdarbu ģenerāluzņēmējs ir SIA "Bukoteks".

Rīgas domē "Delfi" noskaidroja, ka pēc Satekles ielas nama sagrūšanu tika pieņemts lēmums aizliegt ekspluatēt daļu ēkas, kas atrodas blakus sagruvušajam namam.

Mājvietā šobrīd nedrīkst atgriezties viena E.Birznieka-Upīša ielas nama dzīvokļa iemītnieki. Nav arī zināms, kad viņi savā mājoklī atgriezties drīkstēs. Pašvaldībā sacīja, ka pēc palīdzības pagaidu izmitināšanai ceturtdien vērsās četri cilvēki.

Savus dzīvokļus blakusesošajās mājās bija spiesti pamest četri cilvēki, kuru vidū arī bijusi viena ukraiņu ģimene, noskaidroja "Delfi". Pagaidu izmitināšana dienesta viesnīcā bija nepieciešama šiem četriem cilvēkiem.

"Linstow Baltic" portālam "Delfi" atkārtoti uzsvēra, ka sadarbosies ar visām valsts pārvaldes institūcijām, lai pēc iespējas ātrāk noskaidrotu un izmeklētu incidenta iemeslus.

Tā kā šādu būvobjektu uzraudzība ir BVKB kompetencē, no šī biroja arī "sagaidāmi turpmāki norādījumi ieceres attīstībai".

Tādēļ šobrīd ir pāragri spriest, kādā apjoma ietekmi uz projekta būvniecības dokumentācijas pārstrādi un līdz ar to arī termiņiem "incidents varētu atstāt", "Delfi" teica kompānijā.

Savukārt BVKB akcentēja, ka birojs sadarbībā ar sertificēšanas institūcijām savas kompetences ietvaros pārbaudīs veiktās tehniskās apsekošanas apjomu un izvērtēs būvprojekta atbilstību normatīvo aktu prasībām un būvniecības procesa dalībnieku veiktās darbības objektā.

Saskaņā ar BVKB būvinspektora lēmumu šobrīd būvdarbi objektā ir pilnībā apturēti, tāpat pieprasīta papildu informācija no būvniecības procesa dalībniekiem.

BVKB arī "Delfi" atturējās minēt turpmākos iespējamos scenārijus, sakot, ka šobrīd neko vairāk nav iespējams pateikt.

Valsts policijā "Delfi" uzzināja, ka kriminālprocess, kas ceturtdien tika sākts saistībā ar nama sagrūšanu Rīgā, Satekles ielā, sākts pēc Krimināllikuma 239. panta otrās daļas, proti, par būvju celtniecības normu vai noteikumu pārkāpšanu, ja tās rezultātā sabrukusi būve vai tās daļa.

Likums par to kā sodu vainīgajai personai paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai probācijas uzraudzību, vai sabiedrisko darbu, vai naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Kriminālprocesā tiks vērtēti visi notikušā apstākļi.

Plašākus komentārus par notikušo šobrīd policija nevar sniegt.

Jau rakstīts, ka pirms VUGD ierašanās no būvlaukuma saviem spēkiem evakuējas 17 cilvēki, savukārt no vienas blakus ēkas ugunsdzēsēji glābēji evakuēja deviņus cilvēkus.

Notikuma vietā konstrukciju pārvietošanai tika piesaistīta smagā tehnika – drupinātājs un smagās automašīnas. Strādāja 34 ugunsdzēsēji glābēji ar sešām autocisternām, glābšanas automobili un autokāpni.

Pulksten 1.30 darbs notikuma vietā noslēdzās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!