Foto: Ārlietu Ministrija

11. novembrī Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretāra vietnieks – politiskais direktors Andris Pelšs tikās ar Čīles nerezidējošo vēstnieku Latvijā Hosē Goņi Karasko, kas 10. un 11. novembrī ir ieradies darba vizītē Latvijā, tikšanās laikā pārrunāja ciešāku Latvijas un Čīles divpusējo sadarbību, portālu "Delfi" informēja ĀM pārstāvji.

Vizītes mērķis ir veicināt abu valstu sadarbību uzņēmējdarbībā, izglītībā, tūrismā, kultūrā un starptautiskajās organizācijās, kā arī uzzināt Latvijas viedokli par aktuāliem starptautiskiem jautājumiem, uzsver ĀM.

Politiskais direktors izteica pateicību Čīlei, kā OECD Ministru padomes prezidējošai valstij, par atbalstu Latvijai OECD iestāšanās procesā. Savukārt Latvijas puse uzsvēra, ka dalība šajā organizācijā palīdz Latvijai veicināt produktivitāti un attīstīt uzņēmējdarbībai labvēlīgu vidi.

Vēstnieks, savukārt, pateicās par 10. novembrī veiksmīgi notikušo semināru Latvijas uzņēmējiem par iespējām Čīles tirgū, kas tika organizēts sadarbībā ar Čīles eksporta veicināšanas biroju Stokholmā un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru. Seminārs atklāja pieaugošu Latvijas uzņēmēju interesi veidot jaunus kontaktus un apgūt Latīņamerikas, tai skaitā Čīles tirgu.

Tikšanās dalībnieki pārrunāja reģionālās aktualitātes, kā arī ES un Čīles partnerības jautājumus, tai skaitā ES un Latīņamerikas un Karību jūras reģiona valstu kopienas (CELAC) stratēģiskās partnerības sniegtās iespējas un 25. oktobrī ES un CELAC ārlietu ministru sanāksmes laikā noslēgto nolīgumu, ar ko izveido ES un Latīņamerikas un Karību valstu fondu (ES un LAC fonds), kas palīdzēs veicināt abu valstu savstarpējo atpazīstamību un sadarbību izglītībā, zinātnē un uzņēmējdarbībā.

Sarunā tika uzsvērts, ka divpusējo attiecību vēsture ir aizsākusies jau 1921. gadā, kad Čīle atzina Latvijas valstiskumu un tika dibinātas diplomātiskās attiecības, atgādina ĀM. Čīle arī nav atzinusi Latvijas okupāciju un inkorporāciju PSRS.

Šodienas labās attiecības ir balstītas uz vienotām vērtībām, informē Ārlietu ministrijas pārstāvji.

Jau ziņots, ka Čīles vēstnieks Latvijā Hosē Goņi Karasko ir akreditējies 2014. gada 14. oktobrī un rezidē Stokholmā. Pašreizējā ir vēstnieka otrā kadence Latvijā, bet pirmā bija no 1997. līdz 2000. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!