Apvienības "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" izvirzītais un pēkšņu premjera Aigara Kalvīša atbalstu ieguvušais ekonomikas ministra amata kandidāts Einārs Cilinskis trešdien, tikai dienu pirms Saeimas balsojuma par viņa iecelšanu amatā, nolēma nekandidēt uz ekonomikas ministra krēslu.

Cilinskis trešdien žurnālistiem paziņoja, ka atsauc savu kandidatūru, ka nevar kandidēt pie pašreizējā valdības sastāva.

Premjers trešdien žurnālistiem sacīja, ka jau ir informēts par Cilinska lēmumu, taču noraidīja pieņēmumus, ka Cilinska virzīšana amatam varētu būt saistīta ar citiem lēmumiem. "Katrai personai ir tiesības izvēlēties savu rīcību," sacīja premjers, norādot, ka ir gatavs konsultēties ar "tēvzemiešiem" par jaunu kandidatūru šim amatam, tikmēr viņš pats turpinās pildīt ekonomikas ministra pienākumus.

Savukārt Valsts prezidents Valdis Zatlers norādīja, ka viņu ļoti uztrauc Cilinska lēmums. "Tas ir bīstams signāls valdībai," sacīja prezidents.

Cilinskis atsakās kandidēt uz šo amatu, jo masu medijos izskanējusi neoficiāla informācija, ka viņa virzīšanai amatā premjers piekritis apmaiņā pret "tēvzemiešu" atbalstu KNAB vadītāja Alekseja Loskutova atlaišanai.

Cilinskis skaidroja, ka par savu nostāju un lēmumu jau paziņojis partijas biedriem, bet no partijas nav bijis nekāds spiediens un viņa lēmums tika respektēts.

Viņaprāt, Loskutova atbrīvošanai no amata nav juridiska pamata, bet "tēvzemieši" vēl nav izlēmuši, kā balsos, kā arī nav pieņēmuši lēmumu par palikšanu valdībā.

Cilinskis sacīja, ka veids, kā viņš tika izvirzīts ministra amatam, viņam nebija pieņemams, un notikumi ap to met ēnu uz viņa reputāciju.

Pats Cilinskis vēl otrdien šādu informāciju noliedzis, paužot, ka viņam par to nekas nav zināms un nekādās sarunās par viņa virzīšanu amatam šāds nosacījums nav izskanējis.

Jau ziņots, ka apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK Saeimas frakcija tikās ar Kalvīti, kurš informēja frakciju, ka nolēmis ceturtdien virzīt Saeimas apstiprināšanai TB/LNNK ekonomikas ministra kandidātu Cilinski.

Vienlaikus tikšot likvidēts īpašu uzdevumu ministra amats ES līdzekļu apguves lietās, ko šobrīd ieņem TB/LNNK pārstāvis Normunds Broks. Šī amata likvidēšanu premjers saistīja ar valsts pārvaldes sistēmas optimizāciju budžeta līdzekļu taupīšanas nolūkos, pieļaujot, ka drīzumā varētu sekot vēl kādu institūciju likvidācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!