Foto: LETA

Nacionālās apvienības (NA) deputātu vairākums atbalsta eiro ieviešanu, savukārt dažu frakcijas deputātu šaubas par eiro ieviešanu koalīcijas darbu neietekmēšot, otrdienas rītā Latvijas Radio sacīja NA frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis.

Runājot par iespējamu referendumu par eiro ieviešanu Latvijā, viņš norādīja, ka tā procedūras Latvija var arī nepagūt līdz nākamā gada vasarai, kad Eiropas Komisijā ir jāpieņem lēmums par Latvijas pievienošanos eiro zonā no 2014.gada.

"Mēs [Latvija] varam neatbilst atsevišķiem kritērijiem, kuriem nākamgad mēs, visticamāk, atbildīsim, un arī politiskā situācija pasaulē un Eiropā var mainīties tā, ka uzņemšana eiro var kļūt vēl daudz neiespējamāka," teica Cilinskis.

Viņš teica, ka NA frakcija savu gala viedokli par eiro ieviešanu formulēs sēdē 12.decembrī, izvērtējot iespējamās tūlītējās problēmas pēc eiro ieviešanas, piemēram, inflācijas pieaugumu, kā arī eirozonas nākotni, un ģeopolitiskos jautājumus un to, kāda būs Latvijas nākotne, neieviešot eiro.

Tikšot spriests, vai NA būs brīvais balsojums, vai arī deputātiem būs jāievēro frakcijas kopējais viedoklis.

"Ir jautājums, vai mēs varam nerēķināties ar ļoti lielas sabiedrības daļas viedokli," sacīja Cilinskis un pauda cerību, ka par eiro ieviešanu Latvijā būs aktīvākas diskusijas, kādas līdz šim ir pietrūkušas.

Pirms pāris nedēļām par valdības izstrādātā eiro ieviešanas likuma nodošanu komisijām Saeimā nobalsoja 51 deputāts. Taču likums vēl jāpieņem trijos lasījumos.

"Nekā personīga" ir noskaidrojis, ka tas varētu arī nenotikt, jo vismaz pieci nacionālās apvienības deputāti - Vineta Poriņa, Imants ParādnieksInese LaizāneKārlis Krēsliņš un Jānis Dombrava - vairs nav pārliecināti, ka jābalso par eiro.

Raidījums vēstīja, ka nacionālās apvienības frakcijā tiekot apspriesta iecere pieprasīt Eiropas Savienībai ļaut Latvijai neatdot daļu krīzes laikā ņemtā aizdevuma. Ja Eiropa nepiekrīt, Latvija eiro neieviestu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!