Foto: LETA

Šis ir pirmais gads, kad veselības aprūpē ieplūdis liels finansējums gan mediķu atalgojumam, gan pakalpojumiem, Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta panorāma” piektdien sacīja veselības ministre Anda Čakša.

Viņa sacīja, ka šis ir pirmais gads, kad pieaug algas un tas, ko ministre dzirdot gan no reģionālajām, gan pilsētu slimnīcām, ka cilvēki atgriežas pat no ārzemēm, lai strādātu šajā jomā.

Vaicāta par krīzi Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD), Čakša sacīja, ka tas nenozīmē, ka netiktu sniegta palīdzība. Rīgā, kas ir galvenais reģions, ko skāris cilvēku trūkums, palīdzība tiek sniegta.

Pēc viņas teiktā, šī krīze ir simptoms, kas parāda divas galvenās problēmas veselības aprūpē – cilvēku un finanšu trūkumu. Tā kā šis ir pirmais gads, kad medicīnā ieplūdis nozīmīgs finansējums, kas ļāvis paaugstināt algas un apņemties tās celt arī nākamajos gados, tad šobrīd ir svarīgi nodrošināt politisko pēctecību, lai tiktu turpināts nodrošināt algu paaugstināšanu.

Ministres vērtējumā gan ir pamatota jomā strādājošo trauksme, vai šī uzsāktā politika tiks turpināta, ņemot vērā to, ka iepriekš medicīnai nauda nav tikusi atvēlēta. Ņemot vērā sarežģījumos ar nākamā gada budžeta pieņemšanu, šobrīd pilnīga skaidrība ir par virsstundu apmaksu arī nākamā gada janvārī, bet līdz solītajam algu pieaugumam nākamajā gadā ir jāgaida, kamēr tiks apstiprināts 2019. gada valsts budžets.

Čakša solīja, ka no Saeimas puses tiks meklētas iespējas, kā mediķiem tomēr nodrošināt solīto un paredzēto algu pieaugumu, negaidot budžeta pieņemšanu.

Vaicāta par Veselības aprūpes finansēšanas likumā paredzēto personu loku, kam pašiem jāveic iemaksas, lai saņemtu veselības aprūpes pakalpojumus, ministre sacīja, ka šobrīd tie ir apmēram 1000 iedzīvotāju, kas, nebūdami to skaitā, kam tiesības saņemt pilnu veselības apdrošināšanas grozu, paši veikuši veselības apdrošināšanas iemaksas, kopumā samaksājot ap 200 000 eiro.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!