Foto: PantherMedia/Scanpix
Kopš jūnija vidus strauji pieaudzis to cilvēku skaits, kuri Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) laboratoriski pārbaudītu noņemto ērču iespējamo inficētību, portālu "Delfi" informēja (LIC).

Centrā norāda, ka mēdz būt dienas, ka laboratoriskai pārbaudei tiek atnestas vairāk nekā 80 ērces, bet vidēji ik dienu laboratoriskai pārbaudei tiek nodotas vairāk nekā 30 ērces.

LIC norāda, ka cilvēki vēlas zināt, vai ērce nav inficēta, tāpat mediķiem tiek uzdoti jautājumi, kas jādara, ja cilvēks nav vakcinēts, bet noņemtā ērce inficēta ar ērču encefalītu. Daudzi iedzīvotāji, lai gan vakcinējušies pret ērču encefalītu, nodod ērces pārbaudei, jo tik un tā vēlas zināt, vai noņemtā ērce nav inficēta.

LIC saka, ka patlaban, kad bērni ir brīvlaikā un daudz laika pavada dabā, būtu jāzina, ko darīt, lai nepieļautu ērču piesūkšanos. Svarīgs ir piemērots apģērbs un galvassega, lai ērce nevarētu ielīst zem drēbēm. Tāpat ir būtiski sekot līdzi, vai uz apģērba un ķermeņa nav ērce. Tas pats jādara, pārnākot no pastaigas. Ērces var atnest mājās ar mežā un pļavās plūktām puķēm un koku zariem, tās var iekrist arī ogu un sēņu grozos.

Piesūkusies ērce jānoņem, cik ātri iespējams, un tas jāveic ļoti uzmanīgi. Saspiežot ērces ķermeni, koduma brūcē var iekļūt kukaiņa iekšējais saturs un tādejādi palielinās iespēja saslimt ar kādu no ērču pārnestajām slimībām. Rūpīgi jāseko līdzi savai pašsajūtai un jānovēro ērces piesūkšanās vieta, piekodina LIC.

Piemēram, izplatītākais Laimas boreliozes simptoms ir ādas apsārtums, kas ērces piesūkšanās vietā parādās pēc 1-4 nedēļām. Apsārtums izplatās 3 - 5 centimetru diametrā un pēc kāda laika pazūd. Detalizētu ieteikumu saņemšanai, kā arī gadījumā, ja parādās saslimstības simptomi, noteikti jāvēršas pie ārsta, norāda LIC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!