Foto: Valsts prezidenta kanceleja
Pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera paziņojuma par lēmumu rosināt 10.Saeimas atlaišanu sestdien vakarā pie Rīgas pils pulcējās vairāk nekā simts cilvēki, kuri ar aplausiem sveica prezidentu.

Drīz pēc uzrunas sestdien vakarā pie pils sāka pulcēties Zatlera lēmuma atbalstītāji. Sabiedrības par atklātību "Delna" vadītāja Inese Voika portālu "Delfi" informēja, ka, atbildot uz Zatlera rīkojumu rosināt Saeimas atlaišanu, pie Rīgas pils sanākuši cilvēki, "lai izteiktu atbalstu godīgai politikai".


Portāls "Delfi" novēroja, ka pēc pulksten 22 pie pils sapulcējās vairāk nekā simts cilvēki, pārsvarā jauniešu, dažiem bija Latvijas karogi. Gaisotne pie pils bija pacilāta.

Kad ap pulksten 22:30 prezidents ieradās savā rezidencē, cilvēki viņu sveica ar aplausiem un skandēja "Valdi! Valdi!". Prezidents atnākušajiem pateicās par atbalstu, norādot, ka "atbalsts mums būs vajadzīgs, lai pārvēstu Latviju par godīgu valsti".

Prezidents atkārtoti iznāca pie cilvēkiem pirms došanās prom no Rīgas pils, lai vēlreiz pateiktos par atbalstu. Klātesošie pasniedza viņam ziedus un sagaidīja ar skaļām ovācijām, kā arī nodziedāja Latvijas himnu, informēja prezidenta Preses dienests.

Aculiecinieka video:

Jau ziņots, ka pēc Saeimas ceturtdienas lēmuma neļaut KNAB veikt kratīšanu bieži vien par oligarhu dēvētā politiķa, Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietās, Zatlers nolēma rosināt atlaist tikai pirms septiņiem mēnešiem ievēlēto 10.Saeimu. Par to prezidents paziņoja sestdien vakarā ārkārtas uzrunā tautai.

Viņš atzina, ka nolēmis rīkoties radikāli un šis lēmums prezidenta vēlēšanu priekšvakarā ir politiski un konstitucionāli sarežģīts, un var mazināt viņa izredzes tikt pārvēlētam uz otro termiņu. Taču viņa kā prezidenta pienākums ir rīkoties valsts labā nevis savā labā, uzsvēra Zatlers.

Zatlers, izmantojot Satversmē paredzētās tiesības, izdeva rīkojumu, ar kuru ierosina atlaist Saeimu. Šis rīkojums stājās spēkā sestdien.
"Mums jārunā ne tikai par valsts nodošanu, tuvojas arī valsts demokrātijas privatizācija," sacīja Valsts prezidents. "Ar šo lēmumu es gribu dot iespēju visiem cilvēkiem vispirms vienreiz pielikt punktu šauru personu grupu patvaļai, pielikt punktu tam, ka mūsu kopējā bagātība nogulst ofšoru kontos, pielikt punktu tam, ka daži reģioni ir ar īpašām tiesībām," sacīja Zatlers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!