Foto: DELFI
Ne tikai ārvalstu diplomātiem, bet arī Latvijas valdības un parlamenta pārstāvjiem būtu jāpauž atbalsts seksuālo minoritāšu tiesībām, piedaloties sestdien gaidāmajā Baltijas praida gājienā, sestdien intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Cilvēktiesību centra pētniece Sigita Zankovska-Odiņa.

Viņa pauda gandarījumu, ka Rīgas dome šogad atļāva gājienu un par to nebija jācīnās tiesā. Publisku atbalstu tam pauduši arī vairāki ārvalstu diplomāti, piemēram, ASV vēstniece ies gājienā kopā ar seksuālajām minoritātēm.

"Pozitīvs žests ir arī tas, ka vakar [piektdien] "Mozaīkas" rīkotajā pieņemšanā piedalījās arī Rīgas mērs Nils Ušakovs ["Saskaņas centrs"], kurš pauda atbalstu "Mozaīkas" organizētajam pasākumam. Domāju, ka būtu bijis ļoti jauki, ja pasākumā būtu piedalījušies arī ministri un Saeimas deputāti," sacīja pētniece.

Viņa norādīja, ka vairāki valdības pārstāvji - labklājības, ārlietu un aizsardzības ministrs - sociālajos tīklos pauduši atbalstu Baltijas praidam. "Es ceru, ka šodien mums izdosies kādu no ministriem un deputātiem ieraudzīt arī gājienā. Jo sanāk tā, ka šo pasākumu vairāk atbalsta ārvalstu vēstniecības," atzina Zankovska-Odiņa.

Runājot par viendzimuma partnerattiecību legalizāciju, eksperte veltīja kritiku Tiesībsarga birojam, kura izveidotā konsultatīvā padome izskatīja "Mozaīkas" izstrādāto partnerattiecību reģistrācijas likumu un savā gala atzinumā iekļāva tēzi, ka Latvijas sabiedrības vairākums pašlaik nav gatavs pielīdzināt viendzimuma partnerattiecību reģistrāciju laulības institūtam un pieņemt homoseksuālas attiecības kā "normatīvi atzīstamu dzīvesveidu".

"Tiesībsargam patiesībā bija jābūt pirmajam, kuram bija jāiestājas par šāda normatīvā regulējuma sakārtošanu," uzsvēra Zankovska-Odiņa.

Viņa atgādināja par Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumu, kas paredz - ja valsts nodrošina konkrētas tiesības kopā dzīvojošiem heteroseksuāliem pāriem, tad tādas pašas tiesības jānodrošina arī homoseksuāliem pāriem.

"Tas ir jautājums, kas nekad negūs lielu atbalstu sabiedrībā, līdz ar to politiķi nav gatavi," vērtēja Zankovska-Odiņa.

Pašlaik viendzimuma partnerattiecības iespējams reģistrēt 15 Eiropas Padomes valstīs, bet laulību - septiņās.

Jau vēstīts, ka Rīgas centrā sestdien notiks Baltijas praida gājiens "Par cilvēktiesībām". Lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" plāno pulcēties pie nama Ģertrūdes ielā 13, bet plkst.14 doties gājienā pa Ģertrūdes ielu līdz Tērbatas ielai, tālāk pa Elizabetes ielu līdz ieejai Vērmanes dārzā pie K.Barona ielas krustojuma. Pēc tam notiks pasākums Vērmanes dārzā pie estrādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!