Foto: PantherMedia/Scanpix
Svētdien no čūsku un kukaiņu dzēlumiem cietuši deviņi cilvēki, portālam "Delfi" pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Laura Bundule.

Latgales pusē divus cilvēkus sakodusi čūska. Mediķi palīdzējuši kādam 54 gadus vecam vīrietim, kurš no hospitalizācijas atteicās, bet 49 gadus veca sieviete nogādāta slimnīcā.

Vairāki cilvēki cieta no iršu, bišu un lapseņu dzēlieniem. Vidzemē slimnīcā nogādāts 36 gadus vecs vīrietis, kuram pēc lapsenes dzēliena bija smaga alerģiskā reakcija. Zemgalē 72 gadus vecam vīrietim pierē iedzēla irsis, taču viņš no hospitalizācijas atteicās. Smaga alerģiska reakcija pēc irša dzēliena Kurzemē bija 82 gadus vecam vīrietim, viņš ievietots slimnīcā.

NMP dienesta mediķi atgādina, ka līdz ar vasaras iestāšanos parādās arvien vairāk bišu, lapseņu un irši kodumi, kas sadzeltajiem var izraisīt spēcīgas alerģiskas reakcijas vai atsevišķos gadījumos pat nāvi.

Gadījumā, ja bērnu vai pieaugušo sakodusi bite, lapsene vai irsis, cilvēkam var būt viegla alerģiska reakcija, bet smagākos gadījumos var iestāties spēcīga alerģiska reakcija, ko sauc par anafilaktisko šoku.

Ja sadzeltajam cilvēkam ir tūska dzēluma apvidū, kas strauji paplašinās, kakla, lūpu, mēles pietūkums, apgrūtināta elpošana, smakšana, nekavējoties jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība. Gaidot "ātrās palīdzības" ierašanos, cietušajam jādod sūkāt ledus gabaliņu vai maziem malkiem dzert aukstu šķidrumu, no ārpuses pie kakla var likt vēsu kompresi.

Mediķi atgādina, ka smagas alerģiskas reakcijas var rasties pat cilvēkam, kuram šāda reakcija iepriekš nekad nav bijusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!